Един от най-богатите хора в света, собственик на консултантската компания "Блумбърг Ел Пи" и на едноименната телевизия - Майкъл Блумбърг, може да бъде следващият собственик на легендарния "Вашингтън поуст". Това съобщи местно издание "Аксиос", позовавайки се на анонимни източници от компнията на милиардера. 

Другият кандидат за джоба на Блумбърг е "Уолстрийт Джърнъл", чиито краен собственик е "Дау Джоунс" (Рупърт Мърдок). Това като че ли към момента изглежда по-сигурната сделка, макар тя да трябва да мине през регулаторите на САЩ. Ако "Блумбърг" и "Уолстрийт Джърнал" се слеят, то те биха образували най-големия и мощен медиен комгломерат на пазара за финансови данни и новини. Самият Блумбърг пък ще затвърди позицията си на един от ключовите играчи в сектора, който му позволи да стане 12-ият най-богат човек в света. 

Най-вероятно това ще помогне на компанията му да продаде повече платформи за анализ и търговия с акции чрез централна компютърна система, известна като "Блумбърг Терминал" (Bloomberg Terminal), което е и основен източник на приходи за корпорацията, отбелязва Ройтерс.

Според инсайдърите на "Аксиос" Блумбърг предпочита да изкупи "Дау Джоунс", заради близостта на медийния профил с неговата империя. Не е ясно как точно ще реагира обаче Рупърт Мърдок на евентуалната оферта, макар да е ясно, че магнатът има съвсем други цели от политическа гледна точка. В крайна сметка обаче, ако тази оферта "изтече в канала", Блумбърг ще направи оферта за "Поуст" на неговият собственик - Джеф Безос, основател на гиганта "Амазон".

"Блумбърг Ел Пи", "Вашингтон пост" и "Дау Джоунс" не са отговорили веднага на молбата на Ройтерс за коментар по темата. Стойността на акциите на "Нюз корп" обаче се повиши с 3 на сто на фона на слаба като цяло търговия на фондовата борса.

Майкъл Блумбърг не се е свързал с Рупърт Мърдок, за да преговаря за евентуална сделка за закупуването на "Дау Джоунс". Екипът на Мърдок не знае дали "информацията на "Аксиос" е истина", според източници на Ройтерс.

Към момента "не се провеждат активни преговори по въпроса" между Майкъл Блумбърг и семейство Мърдок, съобщава друг източник на агенцията.