Украинският президент Володимир Зеленски е летял до САЩ на 21 декември със самолет на американските ВВС, който в част от полета си до Вашингтон е бил съпровождан от разузнавателен самолет на НАТО и изтребител Ф-15, предава днес Би Би Си, позовавайки се на информирани източници.

Отбелязва се, че подобни извънредни мерки, взети от съображения за сигурност, свидетелстват за важността на отношенията между двете страни, особено на фона на това как Украйна защитава своята независимост в битката срещу руските войски.

Зеленски първо е пристигнал с влак в полския град Пшемисл. Там украинската делегация се е настанила в чакащи я автомобили, включително черни Chevrolet Suburban, любимия модел на американското правителство. По време на пътуването до Вашингтон украинският президент е бил придружаван от посланичката на САЩ Бриджит Бринк.

След това на летището в полския Жешув Зеленски се е качил на самолет на ВВС на САЩ, придружаван от разузнавателен самолет на НАТО и американски изтребител.

Самолетът се е насочил на северозапад към Обединеното кралство, но преди да навлезе във въздушното пространство над Северно море, разузнавателен самолет на НАТО е проверил района, тъй като в него патрулират руски подводници.

Американски изтребител Ф-15, излетял от база в Англия, пък е съпровождал полета на Зеленски през част от пътуването му. Близо 10 часа след излитането самолетът с украинския президент е кацнал край Вашингтон.

При пристигането си той е бил под защитата на Сикрет сървис, която се грижи за сигурността на американските държавни мъже начело с президента. 

„Добре знаем, че Русия има агенти в тази страна и може да се опита да направи нещо. Знаем какъв е залогът“, е казал пред Би Би Си високопоставен американски служител, запознат с подготовката за посещението.

Американските власти са следили за безопасното връщане на Зеленски до пристигането му в Киев. Това беше първото пътуване в чужбина на украинския президент след нахлуването на руските войски в страната му на 24 февруари т.г.