Ангажимент, че е търси мнозинство за реформа в конституцията - за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор, пое днес пред "Демократична България" кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски.

ДБ е първата формация, с която Габровски започна срещите си в търсене на подкрепа за първия мандат за съставяне на правителство. Очаквано от дясната коалиция декларираха неподкрепа за кабинета на ГЕРБ. Но пожелаха успех на кандидата й за премиер и обещаха, ако той успее да консолиндира формации за правителство - да помагат за реализацията на приоритети, които съвпадат с нейните.

"Тази стъпка на добра воля е доста съществена - малко да се промени тонът, с който комуникираме. Може би е време за малко по-друг подход", започна в началото Габровски.

"Благодарим за поканата. Навлизате в един изключително труден терен, но ако успеете не само да съставите правителство, но и да реализирате целите си, това ще е успех за страната ни", посочи Иванов.

И поиска да разбере от Габровски какви са целите му.

"Ако мисията ви завърши с успех, ние ще бъдем отворени макар и като опозиция да работим по конкретни теми", затвърди заявката за неподкрепа на кабинет на ГЕРБ Иванов.

И посочи какви са причините за неподкрепа: 

"Не си свършихме работата. Това няма общо с вас, но влизайки като външен за политическата класа човек, сте натоварен с очакванията да свършите работа на политическата система", започна съпредседателят на ДБ.

След което изброи: върховенство на закона, сигурност, бизнес климат. По думите му по отношение на сигурността "с ГЕРБ работим много добре".

"За съжаление не се срещнахме по върховенството на правото. Да, вчера приехме реформата в КПКОНПИ (на първо четене, б.р.), но разговорът за реформата в прокуратурата още не сме го започнали. Тази тема ще изникне и ако кажете Шенген, и ако кажете еврозона", посочи Иванов.

По отношение на бизнес климата той препрати към измененията на "Хартиената коалиция" в изборния кодекс, с които се върна хартията в големите секции, а машините за гласуване станаха "принтери".

"Досега смятах, че имаме покриване, но има няколко обезпокояващи сигнала", започна Иванов и посочи, че намаляването на административното бреме е малко встрани за сегашното Народно събрание, а ГЕРБ не иска да се въведат електрони публични услуги. "Не се отрази дебатът за ИК добре в тази посока", резюмира съпредседателят на ДБ.

И в заключение посочи, че правителство на малцинството е възможна формула, но възникват съмнения за задкулисни уговорки и не е ясно кой носи отговорността.

"Спомняме си кабинетът "Беров", направи Иванов препратка.

На свой ред Габровски даде да се разбере, че напълно подкрепя изброените от ДБ приоритети и ги припознава като свои. Посочи, че трябва да се преследват няколко общи ценности. "България няма нужда от нови избори", заяви. И изброи:

"Планът за възстановяване и устойчивосте основна причина - казано по много прост начин, България ще изгуби средства и то значителни.

Шенген - не е просто някаква идея, а ценностна принадлежност. 

Еврозоната - не е за подценяване възможността да станем втора категория европейци".

По думите му по отношение на еврозoната вече имало гласове, целящи разколебаване на хората чрез дезинформация.

Стигна се и до върховенството на правото. Като там Габровски даде заявка:

"В мое лице ще срещнете само и единствено подкрепа. Не можем да имаме развитие в антикорупционното законодателство, ако нямаме парламент. Конституцията - аз лично ще поема ангажимента за търсене на мнозинство за механизма за главния прокурор". 

Енергийна независимост е друг приоритет за кандидата на ГЕРБ.

Той обобщи, че според него най-голям шанс за съставяне на правителство има с първия мандат.

Иванов попита дали си представя изброените от него цели, скрепени в документ.

"Категорично да. Като че ли допирните ни точки са повече отколкото разликите", отвърна Габровски, правейки нов опит да "приласкае" ДБ.

"Аз затова казах, че ако успеете, всеотдайно ще помагаме", получи отговор от Иванов.

На финала Габровски посочи, че сформира екип от кандидат-министри, експерти в областтите си - възможно най-отдалечени от партиите.