Меморандумът между държавата и GEMCORP е прекратен от 23 юли тази година.

Това потвърди в понеделник следобед по бТВ изпълнителният директор на компанията Атанас Бостанджиев.

"Тогава ние получихме официално писмо от министъра на енергетиката с искане от страна на българското правителство този меморандум да бъде прекратен и ние тогава потвърдихме от наша страна, че нямаме повече претенции и нямаме повече искания към държавата", каза той.  

Така той отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на брифинг вчера обяви, че меморандумът не е бил прекратен. Борисов обвини кабинета "Петков" в манипулации. Депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова заяви, че разполага с документи за това. 

"Този меморандум за разбиране, който подписахме, беше необвързващ документ – това е едно стандартно писмо, което е тристранно – между GEMCORP, IP3 International и българското правителство. 

Тъй като документът е необвързащ, всяка една от страните има едностранното право, с писмено заявление към другите две страни, да прекрати този договор. Така че след като ние получихме това официално писмо от министъра, документът е приключен", каза днес Бостанджиев. 

Той ще внесе писмо до министъра на енергетиката, в което официално ще заяви, че този меморандум е приключен и "GEMCORP" няма никакви претенции към българската държава и правителство. 

"Има точка за конфиденциалност, тъй като в бъдеще се възнамерява да се обменят документи и ако тази конфиденциална точка бъде нарушена, тогава може да се пристъпи към арбитраж", добави още той. 

Според него към края на 2019 г. в компанията нямало нито една копейка руски капитал.

"Те просто излязоха от капитала на фирмата, защото имаше договор за срок на управление. От тогава нямат никакво отношение", добави Бостанджиев. 

По думите му идеята за подписването на меморандума е започнала по инициатива на IP3 International, която е водила преговори със Софийска община за инвестиране в обновяването на мощностите на "Топлофикация София".