Излизането на битовите потребители на свободния пазар за електроснабдяване се отлага за пореден път. Т.нар. либерализация на пазара ще влезе в сила от началото на 2026 година, решиха днес депутатите в Народното събрание. Те записаха, че домакинствата остават на регулиран пазар до 31 декември на 2025 година. Отлагането на практика е с 3 години, ако няма нови забавяния. 

Предложението бе внесено от ГЕРБ, от където твърдяха, че забавянето е оправдано, имайки предвид енергийната криза и е записано като възможност в реформите на Плана за възстановяване и устойчивост. Изчисленията на Жечо Станков (ГЕРБ) показаха, че, по собствените му думи, ако сега едно семейство плаща сметка за ток от около 180 лв., то при либерализация в този момент щяла да скочи до над 720 лв. 

Подобна теза изрази и ДПС, в лицето на своето енергийно острие Рамадан Аталай. Той смята, че парламентът не си е свършил работата по въвеждането на свободния пазар и не е подготвил потребителите. Той поиска час по скоро да се даде определение и за енергийна бедност. 

Очаквано - идеяета бе подкрепена и от "Продължаваме промяната", но според депутатите й невъзможността за свободен пазар от 2023 година е заради вините на предишните правителства, които не са свършили нищо по въпроса. 

Единствената партия, която се противопостави на решението бе "Възраждане", но не защото иска либерализацията да влезе в ход възможно най-бързо, а точно обратното - защото смята, че тя никога не трябва да се случва за битовите потребители.