Позицията на България и Унгария, страните от ЕС, които отказват да изпратят военна помощ на Украйна, е неразбираема и е равносилна на предателство.

Това обяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в интервю за рускоезичната телевизия Current Time на "Свободна Европа". Той посочи, че украинската армия "се бори за Европа, за демокрация, за правата на човека и ако някой в ​​Европа не разбира това, той не само върви срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия".

"И ако те са членове на ЕС и НАТО и вървят срещу интересите на моята страна, какво друго е това, ако не предателство", подчерта Пабрикс.

Той определи решението за предоставяне на военна помощ като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не. По думите му има лидери, "които говорят красиви думи, но които изчезват, когато проблемът се надигне".

България е гласувала резолюции в подкрепа на Киев, предоставяла е техническа и хуманитарна помощ. Представители на правителството от 47-ото Народно събрание посетиха украинската столица. Но досега официално страната ни не е осигурявала военна помощ на Украйна.