Руски военен изтребител бомбардировач Су-34 се взриви в многоетажен жилищен блок в град Ейск в Краснодарския край, съобщават световните медии. Градът, в който има военно летище, се намира през един залив от територията на контролираната от Русия ДНР, недалеч от Мариупол.

По първоначални данни загиналите са двама, съобщава РБК. Пострадали са 19 души, сред които има три деца на възраст между 8 и 10 години. Четирима от ранените са в тежко състояние. В жилищната сграда са живеели около 600 души. Засегнати са 17 апартамента, по данни на губернатора на Краснодарския край Вениамин Кондратев, който е пристигнал на мястото на катастрофата. 

От руското министерство на отбраната потвърдиха, че изтребителят е паднал в един от жилищните квартали на Ейск.

"При удара горивото на самолета се е взривило. Инцидентът е станал, докато машината е набирала височина по време на учебно-тренировъчен полет от военното летище на Южния военен окръг", казват от министерството.

Летците са катапултирали. Според тях причина за падането на самолета е изгаряне на единия двигател при излитането.

Су-34 е паднал върху блок, намиращ се на адрес ул. „Комунистическа“ № 20/1. ТАСС уточнява, че там се намира 9-етажен тухлен блок, построен през 1989 г.

По думите на очевидци сградата е горяла от първия до последния етаж. На място са пристигнали коли на пожарната и бърза помощ, вдигнати са и вертолети за оглед на мястото на инцидента. 

Украйна: Дали сега руснаците ще протестират срещу войната?

Новината за разбилия се руски самолет очаквано предизвика реакция в Украйна. Съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко сподели видео от катастрофата и написа:

"Боен самолет загуби контрол и падна върху жилищна сграда в руския град Ейск. Самолетът е пренасял муниции. Поне един човек е загинал, мнозина са хоспитализирани. Руски оръжия, по пътя им да убиват украинци, са паднали върху руски глави.

Дали това ще ги накара да мислят и да протестират срещу войната"?