Легендарният бивш кмет на Галиче Ценко Чоков отива на съд за пореден път. Този път е съобвиняем с жената, с която живеят в конкубинат - Цветелина Нелова.

Престъпната им дейност е впечатляваща - така както я описват от прокуратурата. 

Като селски кмет Чоков имал право да прави и нотариални заверки, съответно - да удостоверява подписи върху частни документи (пълномощни).

В същото време като земеделски производител и животновъд от години сключвал договори за наем и аренда със съселяни. Така той хем разполагал с техните лични данни и данни за собствеността им, хем като длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

В семейството доверието явно не било на високо ниво, тъй като дейността по отглеждането на животни кметът прехвърлил на името на Нелова, но пък тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на бизнеса.

Сега прокуратуата ще опита да докаже, че след изтичане на сроковете на няколко аренди със съселяни двамата просто ги "подновили". От името на собствениците били изготвени 11 пълномощни, с които Нелова била упълномощена да подписва договори.

В качеството си на дължностно лице Ценко Чоков удостоверил тези менте документи, а Нелова ги представила пред нотариус.

"Впоследствие съставените по този начин договори за аренда - без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на обвиняемият Ц.Ч. да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били „сключвани“ и с починали лица, чиито наследници също не били информирани", пишат днес от държавното обвинение.

Неволите на Чоков, който е истинска отломка от мутренските години, с правосъдието избухнаха по времето на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор.

За последно обаче той, без да иска, отново стана "звезда", като нарушавайки мярката си за неотклонение се озова в ресторант край Драгалевци. Там, за зла беда, го наснима охраната на Иван Гешев.

Иначе на последните местни избори през 2019 г. Чоков дори се кандидатира за общински кмет в Бяла Слатина. Цветелина Нелова пък бе кандидат за някогашния му пост в Галиче.

Ето и подробното съобщение на прокуратурата:

Бивш кмет на с. Галиче и негов съучастник са предадени на съд за документни престъпления

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт срещу Ц.Ч. за извършено от него престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и срещу Ц.Н. за престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Ц.Ч. заемал длъжността кмет на кметство Галиче. В това качество той изпълнявал законово регламентирани нотариални функции. Това включвало право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощно по Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и книжа.

В продължение на дълъг период от време Ц.Ч. бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на с. Галиче. Разполагал с техните лични данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала – обвиняемата Ц.Н. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността.

След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти обвиняемият Ц.Ч. решил да използва данните, които имал и да състави нови такива без знанието на собствениците им. За целта от тяхно име били изготвени 11 пълномощни, с които обвиняемата Ц.Н. била упълномощена да подписва договори. Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Тези неистински частни документи били удостоверени от Ц.Ч. в качеството му на длъжностно лице, след което обвиняемата ги представила пред нотариус.

Впоследствие съставените по този начин договори за аренда - без знанието и съгласието на собствениците на земеделските имоти, послужили като основание на обвиняемият Ц.Ч. да ги обработва и да ги завява за подпомагане за срок от 10 години. Такива били „сключвани“ и с починали лица, чиито наследници също не били информирани.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им, подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са изпълнени от титулярите – лицата за които се отнасят, а чрез опит за тяхното имитиране.

С действията си обвиняемият Ц.Ч. е извършил документно престъпление. В кръга на службата си той е съставил официални удостоверителни документи - нотариални удостоверявания на подписи на 11 лица върху пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства. В действителност те не били положени пред него от титулярите.

Неговият съучастник – обвиняемата Ц.Н., съзнателно се е ползвала от неистински удостоверителни официални документи, на които е придаден вид, че изхождат от 11 различни лица. В тях е било отразено, че те са я упълномощили да действа от тяхно име и за тяхна сметка относно собствените им или наследствени земеделски земи, което не било вярно.
Предстои делото да продължи в съда.