Русия е изпратила тази седмица официална дипломатическа нота на САЩ, предупреждаваща, че доставките от Съединените щати и НАТО “на най-чувствителни” оръжейни системи на Украйна “добавят гориво” в конфликта и могат да доведат до “непредвидими последици”.

Това съобщи днес в. "Вашингтон пост", уточнявайки, че редакцията е прегледала текста на нотата.

Дипломатическият демарш идва, след като президентът Джо Байдън одобри драматично увеличение в обсега на оръжията, доставяни на Украйна, пакет за 800 милиона долара, включително 155-милиметрови гаубици.

Те повишават сериозно способностите на далекобойната артилерия на Украйна, изравнявайки я с руските системи. Освен това американските доставки включват дронове за брегова охрана и бронирани машини, както и допълнителни преносими противовъздушни и противотанкови оръжия и милиони бройки муниции.

По-рано този месец Байдън възстанови програма за военна помощ за чужбина от Втората световна война, която му позволява лично да нарежда оръжейни и други доставки за Украйна на стойност милиарди долари, без да минава през бавната процедура на одобрение от Конгреса.

"Вашингтон пост" отбелязва, че освен снабдяването на Киев с американски оръжия, Съединените щати улесниха доставката на системи за противовъздушна отбрана с голям обсег за Украйна, включително зенитни установки С-300 от Словакия. Братислава постави условие да получи в замяна американски системи да ПВО "Пейтриът" и ги получи.

Високопоставен служител на американската администрация, пожелал анонимност, е казал пред вестника, че реакцията на Москва показва, че "огромната помощ", която Съединените щати предоставят на Украйна, е "изключително ефективна".

Държавният департамент отказа да коментира съдържанието на руската дипломатическа нота или да предостави какъвто и да е отговор на САЩ, подчертава "Вашингтон пост".

Според бившия директор на анализа на Русия в ЦРУ Джордж Бийби, ако руските окупатори се провалят във втория етап на войната срещу Украйна, както направиха след атаката на 24 февруари, тогава „шансовете Русия да се прицели в доставките на НАТО към територията на страните от НАТО, ще се повишат значително“.