Подаването на руски газ по газопровода „Северен поток“ е напълно спряно и започва ремонт на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат на компресорна станция „Портовая“. Това се казва в съобщение на руския държавен газов монопол "Газпром", цитирано от ТАСС.

След приключване на работата и при липса на технически неизправности на оборудването преносът на газ ще бъде възстановен до ниво от 33 милиона кубически метра. м на ден,  съобщава "Газпром".

В съобщението се обяснява, че от 27 юли газопроводът "Северен поток" се използва с 20% от максималния си капацитет поради принудително спиране на няколко газови турбини.

Русия сочи западните санкции заради войната ѝ в Украйна като причина да не могат да се ремонтират и поддържат съоръженията. САЩ и ЕС отхвърлят тези обвинения като претекст Москва да използва газа като оръжие срещу Европа, която нормалнно разчиташе на Русия за 40 на сто от доставките от това гориво

„Очевидно тръбопроводът се използва като оръжие за въздействие върху Европа“, коментира за Клуб Z българският евродепутат Искра Михайлова от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Тя е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

„Дните от 31 август до 3 септември ще бъдат първите, в които Европа няма да получава газ от Русия. Това е генерална репетиция за бъдещ такъв сценарий“, допълни Михайлова.