Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви, че служебното правителство трябва да преговаря с "Газпром", но само за количествата, които трябва да получим по договора, който имаме до края на годината. Газът по този договор бе спрян едностранно от "Газпром", след като България отказа да плаща в рубли, както искаха руснаците и каквото изискване в нашия договор няма.

Според Борисов недоставените количества по договора, трябва да бъдат разсрочени за получаване в началото на 2023 г. Той смята, че така ще се увеличат шансовете България да не загуби арбитраж срещу руската компания.

"Колкото и да са самонадеяни, да си намерят добри адвокати, защото "Газпром" са могъща, богата компания и разполагат с добри адвокати, Да не стане да платим един и същ газ два пъти. За дългосрочен договор не трябва да се приема. Да разсрочат неприетите количества за няколко месеца през следващата година. Да се обърнат към Европейската комисия, да я държат в течение за всеки един ход", коментира Борисов.

Делян Добре предложи два варианта за намаляване на цената на петрола. Първият е Български енергиен холдинг да купува руския петрол, да го преработва в "Лукойл Нефтохим" и след това да продава на бензиностанциите бензин и дизел за 2.50 лева на литър. Другият вариант е на купувания от "Литаско" петрол, който се преработва в "Лукойл Нефтохим" да бъде наложен акциз от лев на литър, който после да бъде връщан на крайния потребител.

Борисов каза за пореден път, че правителството на Кирил Петков бил най-изгодно за Русия. Изтъкна, че комисионери пък имало и при износа на оръжия, защото в Украйна всеки трети снаряд бил български.

Борисов изказа съболезнования към близките на двамата загинали полицаи в Бургас. Той защити действията на своите правителства за укрепване на турската граница, която е и външна за ЕС, цитирайки изказвания на други премиери - Дейвид Камерън и Виктор Орбант.

"Напомням две неща - ЕК и Турция са най-важни. Европейската комисия за финансиране на външни граници имат колкото искат пари, 320 милиона лева съм им оставил, ако не им стигат, ще им дадат още", каза Борисов.

И допълни:

"Благодарен съм като българин на председателите на ЕК – Юнкер и Фон дер Лайен, и на Доналд Туск и Шарл Мишел, защото те след срещата във Варна накараха Турция да поеме ангажимент към целия ЕС да спира миграционната вълна още в Турция, за което аз издействах милиарди евро. Каквато и ограда да се направи, ако дойдат 40-50 хиляди души, няма граничар, който да ги спре".