Къде е руският министър на отбраната Сергей Шойгу? Питахме се повече от две седмици. На война - като на война, версии много, всеки лансира своята. Русия показа видео, на което Шойгу участва в заседание за обсъждане на оръжейни доставки.

Според "Ройтерс" това е била първата му публична изява от 11 март. Днес той обсъдил с министерството на финансите военния бюджет.

Същевременно украински съветник на министъра на вътрешните работи заяви във фейсбук, че Шойгу бил получил инфаркт и се лекувал в болница.

Колкото до военните действия, противно на твърденията на Кремъл в Киев се готвят за нова офанзива.

Като стана дума за пропаганда, Украйна твърди, позовавайки се на разузнавателни данни, че складираната руска бойна техника била разграбена - ценни материали (например метали) били откраднати, така на 10 танка един бил годен за употреба.

Нестандартни бяха новините днес от нападнатата страна - рано събудили се пчели жилели руски войници. Анонимните пък не останаха по-назад и също отправиха предупреждение към Путин - те са неговият "Биг брадър", знаят всичко, което прави. След като са разбили киберзащитата на Руската банка. Разграничиха се от ЕС и САЩ.

А Джо Байдън се появи в Полша, където за първи път от началото на конфликта се срещна с украински министри, похвали ги и подкрепи. Същото направи и с Полша. Украинските министри очакват нещо повече от окуражаване, та ще видим дали ще го получат в следващите дни.

В края на деня се питаме: отваря ли Русия нов фронт, предупреждавайки Азербайджан в нарушаване на примирието в Нагорни Карабах?

А колкото до събитията в България, се питаме: приключваме ли с COVID-19 от 1 април? Така изглежда, след като правителството не нашега бута всички мерки от 1 април. Няма маски, няма дистанция (за дезинфекция "всеки сам ще си преценя" явно). Няма майтап: докато Ангел Кунчев говореше как мерките може да се върнат при необходимост, правителството явно вижда пандемията в друга светлина. Нека бъдем оптимисти.

Виж, при президента Румен Радев няма промяна - той държи на своето, че България не трябва да дава оръжие на Украйна, за да не се въвлича във военния конфликт.

А руската посланичка  Елеонора Митрофанова явно иска да ни покаже какво би било да се въвлечем - "миротворчески" ни показва във Фейсбук как армията на страната й изстрелва ракети срещу украинските ВВС.

И една лоша новина (не че предишните бяха добри): в малките часове на деня научихме за смъртта на барабаниста и вокалист на Foo Fighters Тейлър Хокинс. Жалко, само на 50 г., много талантлив, баща, съпруг, приятел, идол на мнозина... Светъл му път.