Последен ден на 47-ото Народно събрание, конституирало се на 3 декември миналата година. И фанфари няма, ще има програмни заключителни декларации. Но пък народното представителство демонстрира добро настроение.

Депутатите обаче решиха днес да покажат единство, като приеха предложенията на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за промени в дневния ред на заседанието и отпадане на редовния петъчен парламентарен контрол, който в последния един час да бъде заменен от речи от трибуната, предавани пряко в ефира на обществената БНТ.

В залата се регистрираха 132-ма народни представители. За разлика от предходните дни, когато опозицията оставяше управляващите да събират кворум като умишлено не се регистрираше в зала, следваше почивка и кворум все пак се събираше - след нея, днес народните представители успяха да се съберат от първия опит.

Но се разпуснаха в почивка след 30-минутно заседание, за да решат - дали на две четения да не приемат измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предлагани от няколко парламентарни групи.

Днес, като за последно, депутатите трябва приемат изменения в Закона за обществените поръчки - за индексация на цените при договорите, изменения в бюджета на здравната каса - с които трябва да се увеличат заплатите на служителите, в Закона за здравето - за забрана за продажбата на райски газ на деца и др.

За времето от 3 декември насам 47-ото Народно събрание проведе 98 заседания. Знакови ще останат гласуванията за избор на председател на КЕВР Станислав Тодоров, паднал в Конституционния съд и довел до правен казус в последните дни на НС, както и свалянето от новото мнозинство на председателя на парламента Никола Минчев.

Парламентът не успя да избере председател на Българската народна банка (БНБ) - заради вътрешнокоалиционни търкания. Успя обаче да закрие специализираните прокуратури и съдилища - отдавна обещана реформа.

Този парламент е и първият с успешен вот на недоверие на правителството.