Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над обяви днес, че страната му е готова да даде на Украйна свои зенитноракетни комплекси С-300, ако съюзници от НАТО ѝ предоставят в замяна системи за ПРО, предаде Ройтерс.

"Разбирам от какво се нуждае Украйна сега. Всички се опитваме да помогнем на Украйна по всякакъв начин. Но аз съм министър на отбраната на Словакия и трябва преди всичко да отговарям на нуждите на словашката отбрана.

В момента имаме единственатo система С-300 в Словакия, така че не мога да я дам, без да имам алтернатива", заяви Над.

Гостуващият в Словакия американски министър на отбраната Лойд Остин каза пред репортери, че не може да коментира въпроса.

Утре Остин пристига в България. В събота ще се срещне с българския премиер Кирил Петков. Според западни издания шефът на Пентагона ще поиска от България да изпрати на Украйна С-300. Според българското правителство такъв ангажимент не е поеман, а Корнелия Нинова подчерта, че ще се противопостави на такова решение.

Украйна е отправила призив към Запада да ѝ достави системи за противовъздушна отбрана, за да се отбранява от инвазия на Русия, припомня Ройтерс.