Президентът на Русия Владимир Путин предупреди властите в Киев, че ако продължават да се съпротивляват срещу военната инвазия, "рискуват бъдещето на украинската държавност".

"Настоящото ръководство трябва да разбере, че ако продължа да прави това, което прави, рискува бъдещето на украинската държавност", обяви той по време на разговор със стюардеси от "Аерофлот" по случай Международния ден на жената на 8 март. "Ако това се случи, те ще трябва да бъдат винени за това".

Руският държавен глава подчерта, че наложените санкции от Запада почти се равняват на "обявяване на война". Той предупреди, че налагането на зона, забранена за полети, "ще донесе катастрофални резултати не само за Европа, но и за целия свят".

"Чуваме призиви за налагане на зона, забранена за полети над Украйна", каза той. "Невъзможно е да се направи това от украинска територия — може да се направи само от територията на други държави. Но всяко движение в тази посока ще се разглежда от нас като участие във въоръжен конфликт на страната, което ще създаде заплахи за нашите военнослужещи."

Той повтори предишните си твърдения за необходимостта да се защити рускоезичното население в източната част на Украйна срещу националисти и да се предотврати присъединяването на Украйна към НАТО.

Путин подчерта, че е готов да преговаря с украинците.

"Нашите предложения са на масата с групата на преговарящите от Киев", каза той. "Надяваме се, че ще отговорят положително на това."

До този момент обаче Москва не отстъпва от основната си мисия да "денацифицира" и демилитаризира Украйна, което съвсем обяснимо не се възприема положително от украинската делегация.

Руският държавен глава сподели, че страната му не предвижда въвеждането на военно положение.

"Военното положение се въвежда в случай на агресия, по-специално в райони, в които се водят сражения. Ние нямаме такава ситуация и се надявам, че няма и да имаме", заяви Путин.

Според него само професионалните военни и офицери участват в руските военни операции в Украйна и Кремъл не предвижда да прати там и резервисти и мобилизирани.

В Русия се появиха слухове, че може да има мобилизация на мъжете и въвеждане на военно положение.

"Има опити за дестабилизиране на обществото", изтъкна по тях адрес президентът.

Той изрази пълна увереност в способността на своите военни да успеят в задачата си.

"Нашата армия ще реши всички задачи — не се съмнявам нито за секунда", каза Путин. "Това се потвърждава от начина, по който протича операцията. Всичко върви по план, както го е планирал Генералният щаб".