Американското правителство изпраща емисар в София, Букурещ и Брюксел от 7 до 11 февруари, който да се консултира с правителствата на България и Румъния, както и с ръководството на НАТО и ЕС относно напрежението с Русия, съобщи Държавният департамент. 

Става дума за съветникът в Държавния департамент Дерек Шоле, който е с ранг на заместник-ръководител на дипломатическата служба на САЩ. 

"Пътуването на съветника Шоле е продължение на масираните дипломатически усилия, предприети с нашите европейски съюзници и партньори, в подкрепа на единен подход към непредизвиканото военно натрупване на Русия по границите на Украйна и нашите съвместни усилия да насърчим Русия да избере дипломация и деескалация", съобщава Държавният департамент. 

Шоле ще се срещне с членове на новото българско правителство, за да продължи преговорите за стратегически диалог, започнати през януари 2020 г., относно сигурността, енергетиката и върховенството на закона, пише още в прессъобщението на дипломатическата служба на САЩ.

В Румъния съветникът ще потвърди важността на стратегическото партньорство между САЩ и Румъния за справяне с общи заплахи и предизвикателства, особено по отношение на разполагането на американски войски, за да помогне за защитата на европейските съюзници в светлината на натрупването на военни сили на Русия по границите на Украйна.

"След неотдавнашните покани на двете страни да започнат присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, той ще предложи подкрепа на САЩ на правителствата в техните икономически реформи и усилия за борба с корупцията", съобщават от Вашингтон.

След това съветникът Шоле ще пътува до Белгия, за да се срещне с представители на НАТО и Европейския съюз, за ​​да обсъдят неотдавнашните дипломатически ангажименти с Русия и съвместните усилия за възпиране на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна, включително готовността на съюзниците и партньорите да наложат огромни последици и тежки икономически разходи на Русия . По време на пътуването си съветникът ще потвърди нашия железен ангажимент към НАТО и нашите съюзници и ще обсъди как Съединените щати могат да продължат да подкрепят страните от НАТО, особено на източния фланг.