Украинският парламент прие днес внесения от президента Петро Порошенко закон, отменящ нейния извънблоков статут, предаде агенция УНИАН.

Така страната вече може да подаде заявка за членство в НАТО.

За новия закон гласуваха 303-ма от 309 депутати, присъствали на заседанието на Върховната Рада. Парламентът в Киев е 450-членен, а конституционното мнозинство е от 300 души. Гласуването показва, че огромното мнозинство от народните представители са били за отмяната на неутралитета.

Президентският закон променя член 6 от закона "За основите на националната сигурност на Украйна". Оттук нататък този член гласи, че "сред приоритетите на националните интереси са интеграцията на Украйна в европейското политическо, икономическо и правово пространство с цел получаване на членство в ЕС и евроатлантическото пространство за сигурност, развитие на равноправни и взаимно изгодни отношения с другидържави в интерес на Украйна".

В предишния вариант липсваше "евроатлантическото пространство".

Извънблоковият статут на Украйна бе наложен при предишния парламент, в който управляваше проруската Партия на регионите. Този статут бе приет скоро след победата на Виктор Янукович на президентските избори през 2010 г.

В началото на тази година обаче Янукович бе свален след бунтове, последвали отказа му да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС. Предсрочните парламентарни избори доведоха до убедителна победа на прозападните сили. Създадена бе петорна коалиция, която има общо 302-ма депутати.