Чешкият президент Милош Земан е готов да одобри правителството на републиката, съставено от новоназначения премиер Петер Фиала, но няма да се съгласи поста на външен министър да бъде зает от номинирания от Пиратската партия Ян Липавски. Това съобщи прессекретарят на Земан Иржи Овчачек, цитиран от TACC и агенция Фокус.

"Единственото изключение (от списъка с кандидати за министри, предложен от Фиала) е Ян Липавски. Президентът на републиката отказва да го назначи (за външен министър)", каза Овчачек.

Земан посочи по-специално нивото на образование на Липавски, което не съответства на поста министър на външните работи. Президентът е обезпокоен и от сдържания му подход към развитието на сътрудничеството в рамките на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чехия), възгледите му за взаимодействието на републиката с Израел, както и предложението на този политик да проведе „Судетско-немски дни“ в Чехия (судетските немци, живели по-рано в граничните райони на Чешката република, във връзка с подкрепата на нацистите са били изселени от чешка територия след края на Втората световна война).

Овчачек подчерта, че чешката конституция позволява на президента да отхвърли министерски кандидатури, предложени му от премиера. Липавски, както по-рано съобщиха медиите, стана един от инициаторите на закона за отказ от съображения за национална сигурност при допускане до участие в търга за изграждане на нов енергоблок в чешката АЕЦ "Дуковани" компании от Русия Федерация и Китай.

Той не споделя провежданата от държавния глава политика на подкрепа за Израел и е изключително сдържан към идеята за преместване на чешкото посолство от Тел Авив в Йерусалим. Новият премиер Фиала заяви в петък в „Туитър“, че възнамерява да обсъди ситуацията със Земан в понеделник във връзка с отказа на президента да одобри кандидатурата на Липавски.

По-късно той ще информира журналистите какви стъпки възнамерява да предприеме. В четвъртък назначеният премиер заяви, че е готов да обжалва пред Конституционния съд, ако Земан откаже да назначи предложения от него кабинет. Държавният глава, според него, е длъжен според основния закон да одобри списъка на кабинета, който премиерът ще му представи. Чехия е парламентарна република, в която правомощията на президента са значително ограничени.