Само след половин час се очаква да започне дългоочакваната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Както е известно той прави обощение и обзор на най-важните събития от изтеклата година. Този път разговорът на Путин с журналистите ще протече без никакви условия. Колкото въпроса му се зададат, на толкова ще отговори президентът, като разбира се прецени дали има нужда и дали времето вече не е прекалено дълго. Миналата година пресконференцията трая 4 часа и 10 минути. Най-дългата е била през 2008 година - 2 часа и 40 минути.

Десетата среща с журналистите няма ограничения и в темите. Тя се провежда на фона на безпрецедентно изострена обстановка в света и икономическа криза в Русия. Кремъл е подложен на санкции заради анексирането на Крим и политиката му към Украйна, рублата се срина и удари макар и за кратко 100 единици за едно евро. Вчера пък внезапно и изненадващо за Москва Обама обяви, че се помирява с дългогодишния си враг Куба и двете страни установяват дипломатически отношения. А днес Евросъюзът ще обсъжда въвеждането на нова порция санкции срещу Русия.

Право на въпрос имат всички 1259 акредитирани журналисти, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него основна тема на разговора ще бъде икономическото положение на Русия. Песков очаква въпроси за срива на рублата. Досега Путин запази мълчание по тази тема. Другата важна част от дискусията очевидно ще бъде международното положение, добави той. Особен интерес към пресконференцията са проявили репортери и коментатори от Япония, САЩ, Иран, Германия, Франция, Румъния, Беларус, Швеция, Израел, Китай, Дания, Испания, Полша, Азербайджан, Виетнам и Великобритани.

Директно в ефир пресконференцията на Путин ще бъде предавана от тв каналите  "Русия 1", "Русия 24" и Първи канал.