Финансовият министър Владислав Горанов предприе открита атака към Реформаторския блок (РБ) по повод идеята за промени в пенсионната система. Това стана в кулоарите на НС след среща между представители на ГЕРБ и реформаторите в кабинета на шефа на НС Цецка Цачева.

Отговорността за финансовото състояние на държавата, така е и по коалиционното споразумение, се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ. Партии с по 4-5 % могат да подкрепят. Могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с по 4-5% и с реформаторски уклон не подкрепят една по същество реформа.

Това каза Горанов след срещата. Според него аргументът за промените, при които част от парите в пенсионните фондове ще отидат в НОИ е да се даде на хората свобода да избират. "Това е ваша хипотеза ние, няма да караме насила никой". Така Горанов отговори на въпрос на Клуб Z дали целта не е просто да се попълни дефицитът в НОИ.

"Това което наложи бързо решение е нашата убеденост, че нещата, по които ние имаме решение и сме извървяли като логика в рамките на партия ГЕРБ няма смисъл да бъдат отлагани. Отговорността за управлението на държавата се носи от ГЕРБ, който е мандатоносител. Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата, особено за нейната финансова стабилност". Това каза още Горанов, признавайки си, че финансовата стабилност също е един от аргументите за предложените промени.

От своя страна лидерътна ДСБ Радан Кънев заяви, че е искал да чуе аргумент защо тази промяна се рпави толкова бързо. "Спорът по същество трябва да се проведе с участието на социалните партньори пред обществото. Не получих задоволителен отговор какво налага да се разбираме по този начин", заяви Кънев. 

"По въпроса за минаването на цялостна промяна на пенсионния модел не с гласовете на парламентарното мнозинство, а с други гласове - да, това би било изключително тревожно". Това каза Кънев на въпрос дали ще е проблем ако тази промяна мине с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Според него все пак все още има поле за компромис "въпреки, че днешната среща не беше окуражаваща".

Срокът, в който трябва да се изяснят позициите е петък, когато ще се гласува бюджета. Според Кънев идеята за това пари от частните фондове да бъдат прехвърлени в НОИ ако даден човек не е заявил, че иска да бъде осигуряван във фонд не е реформа, а отстъпление от пенсионната реформа. Кънев заяви, че реформатортие ще гласуват против този текст, но не и против целия бюджет. Той е говорил по темата с премиера Бойко Борисов и верояно ще има нови разговори. "Първоначално бях разбрал, че става дума за идея на КНСБ. Сега по-скоро останах с впечатлението, че е идея на г-н Горанов", каза още Кънев.