Президентът Росен Плевнелиев коментира идеите за замразяване на пенсионната реформа. Той каза, че самото замразяване не е добра новина, освен ако наистина, така както е обещано, до март месец не се вземат решителни действия за постигане на широко политическо съгласие, а и обществено съгласие, включително между работодателски и синдикални организации за истинска реформа в сектора.

Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи, обясни още държавният глава.

Росен Плевнелиев изтъкна, че трябва да си даваме сметка, че днес пенсиите на хората преди всичко се финансират с данъците на хората. "Системата не е устойчива. С всяка следваща година тя става все по-разклатена. Необходима е реформа – реформите означават стабилност", заяви Плевнелиев и тук посочи, че най-сигурният път за нестабилност в България е да се откажем от тях. Президентът апелира към реформи и каза, че вярва, че през 2015 година ще има не една, а повече.

Той отново акцентира върху нуждата от реформа в правосъдната система, като я обяви за "най-важната, най-смислената и най-неотложната реформа в България".

Според него било добре, че има динамика "отдолу- нагоре", и съдии и прокурори осъзнават, че е необходима промяна.

"Ще се радвам ако МС приеме стратегията за реформа в сектор "Правосъдие” такава, каквато беше инициирана и изготвена от служебното правителство. Още повече ще се радвам, ако тази стратегия за реформа бъде приета и в НС в следващите седмици. Така НС ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи", пожела Плевнелиев.