Реформаторският блок ще излезе днес с политическо послание към ГЕРБ - че не спазва принципите на коалиционното споразумение, научи Клуб Z. Причината: това, че пенсионната реформа бе замразена изненадващо след среща на представители на управляващите, начело с премиера Бойко Борисов, със синдикатите миналата неделя. 

Тогава Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова се съгласиха да подпишат меморандум за разбирателство с шефовете на профсъюзите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, с който формално се замразяват няколко въпроса на пенсионната реформа, в това число и скокът на възрастта за пенсиониране от 1 януари догодина. Бе решено до 31 март да се дискутира цялостно по въпросите на реформата като се вземат дългосрочни решения какво трябва да представлява тя. 

В срещата участва и социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин (АБВ), който като че ли бе изненадан от резултата предвид факта, че малко по-рано обясняваше, че най-вероятно възрастта за пенсиониране ще скача с по два месеца. 

Представител на реформаторите обаче нямаше и решението не е било съгласувано с тях. Затова и днес се събират политическото ръководството на Блока и парламентарната му група, за да излязат със становище за поведението на коалиционния си партньор и конкретно за точките от меморандума. 

"Не одобряваме тази процедура на взимане на решения. Най-неприятното нещо е, че дори не бяхме уведомени за тази среща, камо ли наш представител да е бил поканен на нея", коментира представител на ръководството на реформаторите преди срещата. 

"Нищо не сме подписали, а дадохме време до 31 март да дебатираме с партньорите, синдикатите, работодателите цялостната пенсионна реформа. Не искам да ми стоят хора под прозорците. На срещата имаше финансов министър и социален вицепремиер. ГЕРБ е мандатоносителят и преди е носила отговорност за тежки решения. Но това не е решение на Борисов, Калфин или Кунева, пенсионната система е под угроза", коментира и премиерът Бойко Борисов. 

По думите му нито лидерът на ДСБ Радан Кънев, нито на ДБГ Меглена Кунева са поставяли въпроса за нарушаване на коалиционната хигиена докато бяха част от официалната правителствена делегация в Берлин, водена от него. 

Иначе ДБГ излезе с декларация по въпроса, която гласи следното:

"Движение България на гражданите“ като част от Реформаторския блок, в това число и чрез своите народни представители в Парламентарната група на РБ, изразява недоволството си от подписания на 14 декември 2014 г. Меморандум за разбирателство, касаещ пенсионно-осигурителната система. ДБГ не приема подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението, и на народните представители от ПГ на РБ.

За нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него. 

Напомняме, че в Програмната декларация на ГЕРБ и РБ, глава 9 „Социална политика“, ГЕРБ и РБ се ангажират с „продължаване на пенсионната реформа и търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите; съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната“, както и със „запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.“

По същество окачествяваме Меморандума като съществена промяна на пенсионния модел, за което няма проведена задълбочена дискусия в обществото, както и между партньорите в коалицията.

ДБГ призовава Парламентарната група на РБ на утрешното си заседание да излезе с официална позиция по казуса.

Водени от съзнанието за тежката ситуацията, която правителството „Орешарски“ и политическата криза установиха в държавата, ДБГ предлага на Парламентарните групи на РБ и ГЕРБ и на ръководствата на РБ и ГЕРБ следните крачки за установяване на ефективна координация между управляващите партии:

1.      Незабавно провеждане на консултации между ръководствата на РБ и ГЕРБ за установяване на гаранции за спазване на подписаните между страните политически документи.
2.      Публично обсъждане на Меморандума с всички засегнати от документа страни, в т.ч. и консултации с представителите на синдикатите и работодателите.
3.      Анализ на ефекта от прилагането му върху социалната, икономическата и финансовата системи на държавата.
4.      Незабавно съставяне на работна група от управляващите ГЕРБ и РБ, която да предложи  консенсусен пенсионен модел на страната, в сила от 2015 г.

Изразяваме своята политическа воля да работим за стабилност на отношенията на РБ с ГЕРБ. „Движение България на гражданите“ ще продължи своите усилия за гарантиране на целостта на реформаторското мнозинство в Народното събрание. Стабилността на мнозинството и на правителството е важно за страната и е основна предпоставка за провеждане на дълго отлаганите реформи".