Замразяването на пенсионната реформа ще стане причина за първата сериозна колизия между коалиционните партньори в управлението - ГЕРБ и Реформаторски блок. Причината - според реформаторите подписването на т.нар. меморандум за рабирателство между правителството и синдикатите, с което бе спряно вдигането на пенсионната възраст, е станало без да бъде потърсено мнението на Блока и в нарушение на управленската програма.

Това каза за Клуб Z зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на Блока Найден Зеленогорски. В момента РБ заседава по темата, а утре ще има среща и на парламентарната група.

Депутатът от Блока Мартин Димитров също изрази възмущение. Но във фейсбук.

"Отказът или забавянето на пенсионната реформа е грешка", написа той и казва в допълнение"

"Под натиска на синдикатите се очертава забавяне, а може би и спиране на пенсионната реформа. Макар, че моето поколение ще бъдем пряко потърпевши, увеличаването на пенсионната възраст е необходимо, защото системата генерира огромен дефицит. Не случайно повечето страни в ЕС увеличават пенсионната възраст. В момента около 50% от пенсиите се плащат директно през бюджета, защото осигурителните вноски не стигат. Отлагането на проблема е заравяне на глава в пясъка. Има нужда от положителен натиск върху правителството "за реформите", който трябва да бъде добре аргументиран и да посочва добрите европейски примери"

Както Клуб Z писа, в неделя изнендващо и за самия социален вицепремиер и министър Ивайло Калфин, премиерът Бойко Борисов се обяви за замразяване на скока на възрастта за пенсиониране. Последва среща между Борисов, Калфин (АБВ) финансовият министър Владислав Горанов (ГЕРБ), шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) и лидерите на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, след която бе обявено, че правителството и представителите на профсъюзите са се разбрали следното:

- възрастта за пенсиониране няма да се увеличава през 2015 г. като до 31 март трябва да се намери дългосрочно решение по въпросите на пенсионната реформа;

-  през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране;

- неплащането на осигуровки ще бъде криминализирано.

Така реално се изпълниха исканията на синдикатите, които през седмицата излязоха на протест в столицата заради предвидения скок на пенсионната възраст с четири или в краен случай с два месеца от догодина.

В същото време в управленската програма е записано "продължаване на пенсионната реформа и търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите.Съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната" и "запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.". 

Именно съобразяването с демографското развитие на страната бе в основата на готвения скок на пенсионната възраст от 2015 г. като за това настояваха от ГЕРБ.