Заложническата драма в Сидни започна около 10 ч местно време, когато неизвестен въоръжен нахлу в магазин с кафене на площад "Мартин Плейс" в центъра на града близо до Централната банка. Терористът взе за заложници между 30 и 40 души - служители и посетители на магазина, предават световните агенции.

Той е накарал двамата заложници да опънат на един от прозорците флаг с надпис на арабски език, на който е написано: "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговият пророк".

 

 

Похитителят се е свързал с местна радиостанция и е предал някакви искания, чието съдържание все още е неизвестно. Властите не могат да потвърдят дали той е сам или има и съучастници. Редица медии предадоха, че той е с раница и пояс с взривове.

Общо петима заложници са успели да избягат от кафенето. От репортаж на телевизия 9News стана ясно, че 2 момичета са с престилки с логото на кафенето. Преди тях други трима заложници напуснаха магазина, сред тях бе и служител на заведението. Полицията не уточнява при какви обстоятелствата са пуснати заложниците.

 

 

 

Полицията евакуира хората от съседните сгради и пренасочи движението на обществения транспорт от площада към други улици. Хората, намиращи се в други сгради на площада, са получили забрана да ги напускат и да се приближават към прозорците. Обикновено оживеният площад сега е пуст. Временно е закрита метростанцията под площада. Под усилена охрана са взети други сгради в Сидни, включително парламентът на щата Нов Южен Уелс, която се намира в единия край на площада или срещу Централната банка.

 

 

 

Заради подозрителен предмет бе евакуирана световноизвестната опера в Сидни, която се намира на няколко километра от разиграващата се драма.

Малко преди инцидента полицията съобщи за ареста на мъж в Сидни като част от разследване на планиране на атаки в Австралия, съобщи АФП. Разследването е водено и срещу канал за организиране на австралийски граждани да пътуват за Сирия, за да се бият там в редиците на "Ислямска държава".

Пред журналисти австралийският премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидента със заложниците. "Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно дали са на политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той. Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането ѝ ще се предоставя полицията".

През септември Австралия, която е ангажирана заедно с американците в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), увеличи нивото на опасност от терористичната заплаха заради австралийски джихадисти, завръщащи се от Ирак и Сирия, припомня АФП.