Одит на МВР за дейността на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет е бил изпратен в прокуратурата по време на служебното правителство, научи Клуб Z. Възможно е и новото ръководство на силовото министерство да назначи проверка на ДАБ. Причината: големият брой търгове, които са минали по реда на т.нар. специални обществени поръчки. Или такива, при които се прави договаряне с конкретни фирми, а не по каналния ред. Една голяма част от тях са с 80% финансиране от Европейския бежански фонд, а останалите 20 на сто - национално съфинансиране.

"В одита на МВР имаше имаше изводи, които категорично трябваше да бъдат препратени към прокуратурата", коментира източник от ведомството, свидетел на пращането на доклада в държавното обвинение. По думите му ставало въпрос за обявяваните търгове и изпълнението им. 

"В ДАБ е страшна работа! За година и половина са изхарчени безконтролно 100 млн. лв. За какво обществените поръчки се правят по реда на специалните обществени поръчки и има ли такива и на завишени цени?!", попита друг източник от МВР, от новия министерски екип във ведомството.

Той попита също така дали е нормално за медицински прегледи на служителите да се заделят над 50 000 лева, при положение, че такива можело да се направят във всеки медицински център за 7500 лева до 9000 лева.

Изпълнявахме спешни действия

Една от причините да се правят поръчки по договаряне, по закон, е нуждата от спешни действия при форсмажорни обстоятелства. Клуб Z направи преглед на част от обявените от ДАБ търгове за изминалата година. В действителност десетки от тях са обявени като специални, а основанието е: "изключителна спешност, предизвикана от непредвидими за възложителя обстоятелства".

Този мотив посочи и председателят на агенцията Николай Чирпанлиев, потърсен за коментар:

"Те са (поръчките, б.а.), доколкото знам, във времето, в което изпълнявахме спешни действия предвид големия наплив на търсещи закрила у нас и лошите условия при настаняването, които трябваше да бъдат подобрени. Всички са проведени с разрешението на Агенцията по обществените поръчки и са проверявани от всички възможни институции. Нормални проверки си вървят", каза Чирпанлиев. 

И бегъл преглед на списъка с търговете на ДАБ показва наличието на огромен брой специални поръчки. Такива има за "доставка на мебели (маси, столове, гардероби, секции) за обзавеждане на помещенията за настаняване в новоремонтираните сгради" в бежанските центрове за настаняване на обща стойност над 220 000 лева; за "доставка на хранителни продукти за осигуряване на храненето на лицата, търсещи закрила" за над 1,1 млн. лв.; за "доставка на шест комплекта станции за снемане на дактилоскопни отпечатъци в система ЕВРОДАК за над 140 000 лева; за "доставка на 2 броя санитарни автомобила с медицинско оборудване (линейки)" за 180 000 лева; за строителен и инвестиционен контрол при дейности в центровете в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа" и в Харманли за над 100 000 лева.

От изключителна спешност са били още доставка на гориво за отопление за центровете, преводачески услуги, осигуряването на денонощна охрана, окабеляването на административните помещения в центровете, доставката на кюмпютри и принтери за новоназначените служители, доставката на матраци, одеяла и спално бельо, ремонти на покриви, ел. инсталации и мн. др.

Въпреки че в действителност страната ни бе критикувана за лошите условия, при които се настанават у нас бежанците, от което може да се допусне, че се налагат спешни действия относно ремонтите, отоплението и легловата база в центровете, от новото ръководство на МВР се съмняват, че всяка една обществена поръчка е била обоснована.

Но засега не разполагаме конкретна информация за поръчките, привлекли вниманието на одиторите.

Кюрдите сами се наричат неграмотни 

Председателят на ДАБ Чирпанлиев не се е понравил на новото ръководство на МВР, и на Министерския съвет и с противоречивите си изказвания, които го съпътстват с поставянето му на поста в началото на октомври 2013 г. 

За последно преди няколко дни в публичното пространство се появи видео за живота на бежанците в България, съдържащо и извадки от интервю на председателя на ДАБ. То е на канадския FCJ Refugee centre. Още в началото на клипа е вместено изявление на Чирпанлиев, според което богатите бежанци отивали в държави като Германия, Швейцария и пр., а бедните оставали у нас.

"При нас остават само кюрдите, които са много по-зле от нашите цигани", се казва на шефът на Агенцията. 

След публичното възмущение и обвинение в дискриминация и пр., от ДАБ излязоха с "право на отговор", публикуван на сайта й. В него не се отрича Чирпанлиев да е казвал тези думи, но пък става ясно, че самите кюрди се определяли като неграмотни и неспособни да работят. 

"Мнението, че част от хората от кюрдска националност са неграмотни и не притежават образование и професионална квалификация не е на агенцията. На трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта, при интервюта и срещи с представители на български и чуждестранни институции значителна част от тези хора обясняват, че нямат образование, не притежават професионална квалификация и не могат да работят", се посочва в позицията на ДАБ.

От там заключават:

"Достоверните факти не са и не биха могли да представляват обида за който и да било".

Пред Клуб Z Чирпанлиев допълни:

"Става въпрос за фраза, изкарана от контекста. Интервюираха ме 45 минути, а клипът започва с някакви извадени думи. Не мисля и че е случайно. Филмът излезе преди пет месеца. Защо се появява чак сега?!".

"В момента има много атаки срещу мен, на политическа основа", каза в заключение Чирпанлиев, а на въпроса от къде идват тези атакаки, бе лаконичен: "Не знам от кой".