През юли тази година - който е през активния туристически сезон, посещенията на чужденци в България са намалели с цели 66% спрямо същия период на предходната 2019 г. В номинално изражение - страната ни са посетили едва 705 хиляди души. Това показват данните на НСИ в новото изследване за пътуванията на българи в чужбина и за посещенията на чужденци в България за миналия месец. 

Резултатите от изследването показват, че срив е регистриран при пътуванията към България по всички наблюдавани от НСИ цели - "почивка и екскурзия", "служебно пътуване", намаление има включително и при гостуванията и транзитните преминавания, макар и не чак толкова фрапиращо. Именно транзитните посещения обаче формират цели 56% от всички визити на чужденци у нас. 

Данните, макар и неприятни, са очаквани. COVID кризата и практическото приземяване на голяма част от авиационните компании, мерките за безопасност, страхът от заразяване и не на последно място - увеличеният брой на регистрирани болни от коронавирус у нас през юли, дават обяснение за тези числа. Фактите обаче са критични са българския туризъм, който, както вече е ясно, опитва да спаси поне частично сезона, насочвайки се към български туристи. 

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 66,2%, или с 62,7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни. 

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“(включва страните в Европа извън Европейския съюз) намаляват с 65,4%.

Срив има и при категорията "Българи, пътуващи в чужбина". Тук данните показват, че едва 316 хил. наши сънародници са пътували навън през юли, което е процентен спад с почти 60% спрямо същия период на миналата година. 

Междувременно председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов обяви, че 550 хиляди българи са посетили до момента различни обекти в България, главно по Черноморието. По думите му, те са останали в България заради кризата, но иначе са потенциални туристи в други държави в Европа и света. 

По негови сметки, тази бройка се равнява на целия руски пазар. 

"Българите направиха сезона", заключи той.