Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Смятам, че най-страшната геополитическа катастрофа на ХХ век е създаването на СССР", заявява в интервю за Би Би Си руският журналист, телевизионен водещ, режисьор и актьор Леонид Парфьонов.

Той написа и издаде съвсем наскоро книгата си "Неотдавна. Нашата ера. 1931-1940". Тя е посветена на един от най-горещо обсъжданите периоди в съветската история.

"Имам си лично отношение. Не разбирам това странно отъждествяване на Русия със Съветския съюз. Не бива да бъдеш сляп и да не виждаш, че за сто години имаме три различни страни, и не можеш да не разбираш, че онзи проект завърши с безславно поражение. Той не бе жизнен, не го разруши ЦРУ - никакви разузнавания не са способни да разрушат империя, ако не е дошло времето империята да се разруши. Нейният механизъм за задвижване приключи доста по-рано. Ако не бе петролът от Самотлор (най-голямото находище в СССР и Русия - б.р.), тя може би щеше да се разкапе още в средата на 70-те години. Е, не знаем. Но тя стигна до пълно израждане. Не разбирам къде бяха моите съвременници, когато показваха Черненко по телевизията. Не разбираха ли те, че това е краят, че няма накъде повече? Физическо изживяване на себе си, пълно израждане. Константин Устинович, дето се вика, без да дойде в съзнание, встъпи в длъжността генерален секретар на ЦК на КПСС", изтъква Парфьонов.

Думите на журналиста са пълна противоположност на мнението на руския президент Владимир Путин, който на няколко пъти заяви, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на миналото столетие.

 
Леонид Парфьонов. Снимка Фейсбук

Сталин и Хитлер не са били съюзници, смята Парфьонов. И трябва много да се внимава при назоваването на нещата с истинските им имена. Двамата диктатори са били само партньори по договора "Молотов - Рибентроп". А съюзничеството било само предмет на обсъждане. Ставало дума за евентуално присъединяване на СССР към оста "Рим - Берлин - Токио".

Същевременно Парфьонов никога не би си помислил да нарича "доброволно" влизането на Литва, Латвия и Естония в съветското "семейство" през 1940 г.

В Русия няма национален консенсус по много изключително важни въхпроси, изтъква журналистът. Това важи не само за кървавите сталински репресии през 30-те години, но и за оценката на самия Сталин, както и за перестройката. Постоянно се водят дебати около личностите на Ленин, Сталин, Дзержински, Горбачов, Елцин. Спори се и за колхозния строй, макар той да не се отличава кой знае колко от крепостното право в царска Русия.

"Не, работата не е в Сталин и не е в Молотов, нито е в колективиацията или в пакта с Рибентроп. Работата е в днешната ситуация, която все още не позволява с този въпрос да бъде приключено. Ето ви ярък пример - не знаеха как да честват един век от Първата световна война. Никой - нито обществото в огромната си маса, нито властта знаят какво да се прави със 100-годишнината от Октомврийската революция", смята Леонид Парфьонов.

Той обаче не е убеден, че ще напише книга за 20-те години. Десетилетието, което Парфьонов описва, е това на установяването на СССР. Докато предходното е времето на НЕП (новата икономическа политика, замислена от Ленин като отчаян опит за спасяване на социализма и ликвидирана от Сталин - б.р.). Журналистът се опасява, че тази епоха трудно се разбира от обществото.

Коментари

...

Пропагандата не спира. Важни са фактите.

Единственото, което липсва в статията по-горе

е обяснението "защо". Най-страшната катастрофа на 20-ти век е напомпването на атмосферата с парникови газове от т.нар. "западен свят", което отприщи механизмите на глобалното затопляне. За съжаление, последиците ще ги сърбат предимно най-бедните. Ролята на СССР каква е за Русия могат да определят само руснаците, но за света като цяло СССР е огромен позитив. СССР е държавата-победител на нацизма. СССР е единствената причина за ядреното сдържане на САЩ. Без СССР, Щатите щяха да са употребили ядрено оръжие многократно. СССР е най-важния фактор за огромния социален прогрес след 1917. Страхът от "комунизъм" накара западните елити да преглътнат голяма част от отвращението си към демокрацията, общото здравеопазване, социалните грижи, публично финансираните научни разработки и т.н. Изобщо, без СССР светът щеше да е много по-близо до средновековието, отколкото е днес. Въобще, тъжно е да се чете днешната антисъветска пропаганда, едно, че е на умряло куче нож, две, че е действително с отрицателна "креативност".
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Поспри се, драги,

Остава да кажеш, че Хитлер е положителна личност, защото е въздигнал Германската държава от пепелищата на разпадащата се и гладна Ваймарска република... Да си чувал за някога за "морал"?
 's picture

Petyo9

Като твърдиш,

че СССР е победител, защо е на тоз хал? Как жевее "победеният" германец и как - "победителят" руснак? Защо "победена" Германия е флагман на Европа, а "победителката" Русия - изолирана от почти целият свят, в кьошето? Нали войните се водят за благоденствие на собственият народ, за да придобият с бой това което другите са постигнали с труд? Е, като са го придобили (нали са уж победители), докъде я докараха? Кой народ е благоденстващ?

БРАВО

Един самостоятелно мислещ човек, а не ПРОМИТ от жълтата пропаганда мозък. Такива промити мозъци са минали на ЕМОЦИИ, които управляват мисленето и постъпките им, а не ЛОГИЧЕСКОТО мислене, което прави верни изводи според фактите. Само промит мозък не може да разбере, че не социализмът е виновен за разпада, а неговата липса е виновна. Виж долу защо:

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.