Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Що е то Русия в съвременния свят? От гледна точка преди всичко на самата Русия, нейните управници и нейния народ? Защо Русия изисква да я уважават? Не моли, а изисква? Подкрепяйки, своите искания с ракети „Булава“, прехвърляне на ракетни комплекси „Искандер“ по-близо до сърцето на Европа, с военната операция в Сирия, с компютърни атаки срещу всички и всичко, с хващането на Украйна за гърлото...

И още – с контрасанкции, които по замисъла на Русия, би трябвало да разорят западните фермери... „Контра“ в смисъл на „срещу“. Срещу собствените ѝ потребители, които сега не могат да ядат качествено сирене, пресни домати и деликатесни колбаси. С какво точно всичко това ще ощети западния гражданин, за мен е загадка. Какви са смисълът и идеалите, формулирани от днешната власт, по които трябва или са длъжни в края на краищата да живеят руснаците в съвременна Русия?

Списъкът не е дълъг, но е впечатляващ със своята амбициозност. Той е примерно такъв:

  • Във всички времена Русия е била най-независимата и най-непреклонната. И затова Западът винаги ще я мрази.
  • Останалият свят винаги е мечтал да пороби Русия и да завладее богатствата ѝ.
  • Русия винаги е била пазителка на истинските духовни ценности.
  • Западът загнива и се разлага, затънал в скверност, блудство и безнравственост.
  • САЩ се опитват да заробят целия свят, сеейки ненавист и война.
  • Русия се е изправила от колене и има право да защитава своите жизнени интереси в целия свят.

Стратегическият извод: Русия е алтернатива на западния път на развитие. Защото не руши своите основи и утвърждава своите устои. Затова тя се противопоставя на Америка. Противопоставя се в ООН. Противопоставя се в Сирия. Противопоставя се в бившите съветски републики. Защото тя е вторият силов център и формира двуполюсния свят. Най-общо казано - ние сме най-добрите, те са най-лошите.

Обичам числата. Не специално цифричките, а аналитичните данни. И дори не статистиката, а именно анализите. Цифрите позволяват да се види истинската картина на света. Да се разбере истинското положение на Русия и нейното общество в сравнение с останалия свят. Все пак, ако сме се обявили за полюс на доброто, справедливостта и защитата на интересите, то трябва да покажем на света, с какво сме по-добри. За да разбере останалият свят към какво трябва да се стреми.

И така – цифри и факти. При това няма да се занимаваме с това кой е изобретил и произвежда айфон, боинг и мерцедес. Ще копаем по-дълбоко. В моралните устои, духовните критерии, културата и човечността. Какво можем да покажем на Запада, за да знае, че е лош, а Русия е по-добра?

По употреба на алкохол на глава от населението Русия заема 4-то място в света с показател от 15,6 литра на година. Любимите напитки са водка и бира. Разпуснатата бисексуална Франция е на 16-о място, употребявайки предимно вино с градус 12-14%. Бюргерската пропита Германия е заела чак 23-то място. А окончателно изтървалите всички моралните спирачки САЩ, са застинали на 56-о място със своите жалки 9 литра на човек годишно.

Но дори и да сме една от най-пиещите страни, ние въпреки това винаги сме били най-четящата държава и нация. А ония там и азбуката даже не знаят. В числа това изглежда така. През 2014 г. според проучване на ВЦИОМ 36% от руснаците признават, че практически не четат. Що се отнася до останалите, можем да предположим, че много са отговорили, че четат, просто защото им е било неудобно да кажат друго. През 2009 г. броят на респондентите, които не четат, е бил 27%. Онези, които не четат книги и списания са се увеличи почти с 10% за пет години. Т. е. делът на нечетящото население в Русия се увеличава с 2% годишно.

Броят на книжарниците в Русия е 5-6 пъти по-нисък в сравнение с европейските показатели. Данните са на Руския книжен съюз, Федералната агенция по печата и масовите комуникации, Руската библиотечна асоциация и списание „Книжна индустрия“. Във Франция по този показател има 69,8 книжарници на 1 милион души, в Канада – 55,7, в Швеция – 54,3, а в културната столица на Русия – Санкт Петербург - 32,7. През последните 20 години броят на книжарниците в Русия е намалял повече от осем пъти. През септември 2014 г. в Москва имаше 226 книжарници, а през октомври 2015 г. – вече 199.

Ако пием повече от тях и четем по-малко от тях, то с какво тогава се занимават руснаците?

По брой аборти Русия заема първо място в света: 49 аборта на 1000 жени в детеродна възраст (15-44 години). В абсолютни числа – 1 210 000 на година. В САЩ между другото те са 1 213 000 на година, само че населението там е 2,5 пъти по-голямо... И това се случва при положение, че 80% от руснаците обявяват принадлежност към православието. Което неистово се бори с абортите. Като се има предвид, че в началото на 2011 г. Руската православна църква имаше 30 675 храма, а през 2016 г. – 34 764. Прирастът от хиляда на година не е лош, особено на фона на намаляващите книжарници.

С какво още се характеризира морално здравото общество? Ами, да кажем, с малкия брой предумишлени убийства. Ако обществото е морално устойчиво и следва заповедта „Не убивай“, то това е по-доброто общество. В доброто общество няма евтаназии, защото евтаназията – това е убийство. А там, на Запад, я имат! Най-общо казано, убийството е нещо лошо. И ето го рейтинга на страните по ниво на предумишлени убийства – от най-лошите към най-добрите. Световните лидери са Хондурас и Венецуела, верният приятел на Русия – 218-о място, съответно 90 и 50 убийства на 100 000 жители. Русия е на 153-то място с 9 предумишлени убийства на 100 000 жители. Ирак, Гваделупа, Габон се отличават с по-голямо уважение към човешкия живот, отколкото Русия – тези страни са по-високо в рейтинга. За наша велика досада несравнимо по-добре от Русия по този показател изглеждат безпринципните, разрешаващи аборти и евтаназии държави като: Белгия, Финландия, Канада – 46-о място (1,6 убийства), Германия и Испания – 19-о място (0,8 убийства на 100 000 жители)... А безупречните лидери в този рейнинг са Лихтенщайн и Монако – в тези малки страни има 0 убийства и няма никакви патриоти-активисти, громящи изложби с някому неугодно изкуство, няма казаци, защитаващи истинските ценности, няма закони за защита на чувствата на вярващите...

Не е хубаво наистина, че руснаците преднамерено се избиват един друг. Но нима ние не знаем, че ние – руснаците, сме добри! Милосърдни!!! Помагаме на дугите. Вижте Сирия например... И ето какво казва по този въпрос Световният индекс на благотворителността, определящ склонността на гражданите да си помагат един на друг. През 2014 г. Русия е заемала 129-о място по този показател. От 156 страни. А пък ненавистните и алчни САЩ – 2-ро място. Там, където управлява печалбата, 63 процента от населението под една или друга форма, отделя за благотворителност. На бедните помагат 73 процента от американците. Великобритания, която няма традиции в ценностите, е на 6-о място, Норвегия – на 15-о, а Германия – на 20-о...

Какво друго би могла Русия гордо да представи на запада? Едва ли смартфони... Между другото една нация е силна не само със смартфоните и лекарствата си. Нацията е силна с ума си, с интелекта си. Не може да има духовност без интелект. Интелектът се измерва със съответния индекс – IQ. Съществуват редица международни изследвания на нивото на IQ по държави. Най-умната страна в света е Сингапур, до нея е Хонконг. Русия е на 12-о място в световния рейтинг по IQ, отстъпвайки и на Германия, и на Финландия, и на Латвия, и на Малта. И на Америка също, между другото.

Е, какво все пак да представим на останалия свят, че той да ни завиди и да поиска да живее като в Русия? Националните разходи за здравеопазване? Да видим – 92-ро място в света, в една кошница с Нигерия, Гватемала и Судан. Как презиращите човешкия живот САЩ са на второ място, а Белгия с нейната евтаназия – на 12-о...

Бих могъл да дам всякакви цифрови данни за това как живее Русия в сравнение с останалия свят, който се е заела активно да поучава как да живее. Но не искам. Да разстройствам читателите и да разсмивам Запада с упреци за недоразвитост просто няма смисъл.

----

* Владимир Бекиш е експерт по стратегическа сигурност. Коментарът му е публикуван в сайта на Радио "Свобода", откъдето го препечатваме. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

 's picture

Krasimir Kabakciev

Прекрасна статия, интелигентно написана, с чувство за хумор

Кога български журналист ще напише такъв материал за кочината България? Никога. Българските журналисти в мнозинството си просто не могат. Кочината България има проблеми, които са различни от тези на Русия. Но няма журналисти, които да ги идентифицират.

Защо да пишат за България..

това изисква множество качества, с които средният журналист се раздели.... в същност кога пък се е разделил, десетки години хвалеха Партията, после започнаха да хвалят Партиите. Който плаща, той поръчва. Статията е на ниво "шофьор пише във форум". Сигурен съм, прекалено много хора не разбират защо непрекъснато да гледаш в паницата на другия, пък да се правиш че не знаеш какво има в твоята, е просто много ниско ниво на култура, възпитание, морал. С нетърпение чакам д авидя дали ще запазим мястото си в топ 120 на свобода на словото тази година... :)
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Белоленточникът едно си знае, едно си бае.

"Вишото" достижение на человечеството - смартфона. Която държава не прави смартфони, не струва. Проблемът му е, че не продължава логическото си разсъждение докрая - тия, дето му плащат заплатата (радио "Свобода", бастионът на "свободомислието", финансирано от ЦРУ) също не могат да правят смартфони ;)
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Много се напъна...

...и май нищо не измисли в отговор на статията. Плащат им да пишат глупости за Русия, плащат им за фалшиви статистики. А истината е, че товарищите всъщност си живеят страхотно, нали!
 's picture

Krasimir Kabakciev

Алхимикът тук се е изложил като кифладжия

Разбира се, че правещите смартфони (метафорично - това са носителите на компютърните технологии, изкуствения интелект и пр.) са носители на прогреса! Те разказаха играта на комунизма, унищожиха го из основи с информация за истината - чрез компютърни технологии, медии и радиостанции. И сме им благодарни. А алхимикът-кифладжия нека си бъбри. Жалко, защото той понякога има отделни словесни попадения.

Рускинята! Защо забравяте

Рускинята! Защо забравяте този дар божи, винаги готов да защити величието на отечеството и православието със собственото си тяло? Че има ли мъж в Европа, и не само, който поне веднъж в живота си облекчен и убеден да не е проронвал поне едно „спасибо“, докато си е вдигал ципа? Нобелова награда за рускинята! Кой по-успешно от нея масово освобождава напрежението по света?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.