Парламентът на Австрия ще гласува на 27 май вот на недоверие срещу правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц, поискан от опозицията, към която се очаква да се присъединят доскорошните му коалиционни партньори от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

АПС изтегли шестимата си министри от кабинета, след като вчера Курц поиска от президента Александер ван дер Белен да уволни вътрешния министър Херберт Кикл, който е неин кадър.

Отношенията между партньорите рязко се влошиха след миналата събота, когато Курц обяви край на коалицията. Причината бяха разкритията за корупция, които форсираха оставката на вицеканцлера от АПС и неин дотогавашен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе.

"Подобна политическа криза Австрийската република преживява за първи път от 1945 година", заяви снощи в късните телевизионни новини бившият австрийски президент Хайнц Фишер, цитиран от БТА.

По думите му в момента "не може или все още не може да се говори за държавна криза, ...ала положението е всичко друго, но не и стабилно".

Намерението на Курц е шестте овакантени от АПС поста да бъдат поети от висши държавни чиновници или от експерти до произвеждането на предсрочни парламентарни избори. Открит остава въпросът кой ще поеме поста на вицеканцлер.

При вота на недоверие дясноцентристката Австрийска народна партия (АНП) на Курц няма да има мнозинство срещу опозицията и АПС, ако те се обединят срещу правителството. Това също би било прецедент в австрийската история, отбеляза Фишер. Курц ще разполага с 62 от общо 183 депутати, а 121 няма да са на негова страна.

В този случай вотът на недоверие ще мине, приключвайки 18-месечното управление на Курц, което също не се е случвало друг път в историята на Втората република, заключи Фишер. 

При това положение Ван дер Белен ще трябва да възложи на подходяща личност, не непременно политик, да състави временно правителство. То обаче трудно би спечелило мнозинството в парламента.

Формално вота на недоверие срещу Курц ще внесе в парламента фракцията на партията "Сега" (бившата "Листа Пилц"). Тя очаква подкрепа от АПС и от Австрийската социалдемократическа партия, която е споделила в разговор с президента своите искания. В тях се казва, че ако Ван дер Белен не освободи Себастиан Курц, партията ще се присъедини към вота на недоверие.

 

Щрахе иска да изчисти името си

 

Направен преди изборите от 2017 г. със скрита камера запис на испанския остров Ибиса, публикуван миналия петък едновременно от германските издания "Шпигел" и "Зюддойче Цайтунг", показа как Щрахе се договаря с мнима руска бизнес дама тя да получи държавни поръчки вместо австрийската строителна компания "Щрабаг", ако инвестира в кампанията на АПС и ако купи най-тиражния вестник в страната "Кронен Цайтунг", сменяйки част от редакторите. 

Щрахе, който след скандала се оттегли от всички политически и партийни постове, е публикувал на своята фейсбук страница съобщение, в което се представя за невинна жертва на криминални престъпници,  предаде БТА.

"Ние ще открием кой стои зад криминалните видеозаписи и мръсната кампания срещу мен, дошла от чужбина, и ще докажем моята невинност. За това ще се боря!", пише Щрахе.

Към публичния скандал се добавиха и щрихи на лична драма. "Кронен цайтунг" пише, че съпругата на Щрахе Филипа вчера се била пренесла заедно с шестмесечното си бебе в дома на родителите си. В отговор на въпрос на ежедневника "Хойте" тя е заявила, че е в шок и трябва първо да си събере мислите. Пред телевизионния канал "ое24" младата майка е казала:

"Ще бъда силна заради моя малък мъж", имайки предвид сина си.