Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатът от Реформаторския Петър Славов коментира пред Клуб Z решението на Народното събрание да излезе в едномесечна "предизборна ваканция" и защо това решение съвпадна с очакваното гласуване за създаване на анкетна комисия, която да разследва проекта АЕЦ "Белене", действията и плащанията по него от 2006 г. до днес. 

- Какво пропусна да приеме парламентът в следващите две седмици заради "непредвидената" ваканция от днес и защо точно от днес, непосредствено преди да се гласува създаването на анкетна комисия, която да разследва проекта АЕЦ "Белене", г-н Славов?

Доста важни законопроекти се надявах да бъдат гласувани тази и следващата седмица, преди наистина президентската кампания да влезе в разгара си и да се мисли за основателно прекратяване на пленарните заседания за седмица или две. Така че мен лично доста неприятно ме изненада решението, взето днес.

Личните ми впечатления са, че наистина поведението на левицата и в частност на БСП  беше мотивирано от несъгласието им още днес да се гласува създаването на анкетна комисия за разследване по АЕЦ "Белене". Още от самото начало на заседанието те демонстрираха това си несъгласие първо с опита да провалят кворума на парламента - бяха в залата, но не се регистрираха. После Таско Ерменков предложи точката за "Белене" да отпадне, но това не се прие. Левицата започна с възраженията, подвикванията и тропанията и вероятно това е една от причините да дойде предложение и да се стигне до абсурдната ситуация с приемане на 30-дневна ваканция.

- Все пак депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на "Атака" за ваканция от днес, не от 26 октомври - имате ли обяснение на това?

- Ами не си го обяснявам. Хората, които питах, изглеждаха доста разколебани, затова допускам, че при тях е било взето решение на по-високо партийно ниво. Повечето колеги, струва ми се, си дават сметка, че имаме доста работа за вършене, но често пъти, както знаем, когато партийното ръководство изкомандва нещо, много от народните представители са склонни за стиснат зъби и независимо дали са съгласни с партийната повеля - следват я. 

- Да уточним - подозирате, че е ръководството на ГЕРБ е спуснало решението да се гласува за прекъсване на пленарните заседания да 1 месец по предложение на "Атака"?

- Такова усещане имам, но нямам други данни, освен няколко лични разговора. Струва ми се, че не бяха ентусиазирани. Но тук същественото е кой как е гласувал - гласуването в Народното събрание е лично и всеки си носи отговорността за това. Кой ти е казал кое копче да натиснеш - няма никакво значение в крайна сметка, когато резултатът е налице. 

- Има призив от депутати от Реформаторския блок и премиерът Бойко Борисов, и президентът Росен Плевнелиев да упражнят правомощия по конституция и да съберат извънредно Народното събрание, въпреки т.нар. изборна ваканция. Бяхте сред тези депутати. Какъв трябва да е дневният ред, ако премиер или президент се съобразят с призива?

- Да, аз също съм сред тези депутати от РБ и има достатъчно варианти "да се поправи" историята с ваканцията - правомощие да свикат парламента имат и премиера, и президента, и 48 депутати, ако съберат подписи...

- БСП и ДПС вече ги събраха и искат заседание в петък.

- Позволете ми да се усъмня в добрите им намерения на БСП и ДПС. Те основно искат да има парламентарен контрол в петък и подозивам, че основният им мотив е да ги дават по телевизора, както някои се изразяват, а не парламентът да работи. Целта изглежда по-скоро като миналата седмица да развяват черни, червени или не знам какви знамена от трибуната. Основната работа на Народното събрание е законодателната, а не четенето на декларации от трибуната и размахването на знамена. 

Но да продължа за комисията "Белене", чието създаване днес се провали. Ако това предложение беше гласувано днес, както бе записано в дневния ред, комисията можеше да започне да работи още същия ден. Четири парламентарни групи са подкрепили с подписите си тази анкетна комисия и тя щеше да бъде създадена. Щеше да си има ръководство. Работата на комисията не е обвързана по никакъв начин с тази на Народното събрание, което значи, че тя може да работи и в условия на т.нар. "изборна ваканция", да изисква документи от НЕК, от други институции, да изиска цялото Арбитражно дело за "Белене", за да може депутатите от комисията да се запознаят с него в детайли, да се търсят варианти за намаляване на щетите от това арбитражно дело и т.н. 

- Имате ли вече данни дали има движение по даването на заем от държавата на НЕК за разплащане с "Атомстройекспорт" за двата реактора за "Белене"?

- Доколкото знам все още се чака нотификация от Европейската комисия, защото тя трябва да разреши тази форма на "държавна помощ" за НЕК. Но времето, докато се чака нотификацията можеше да се използва за работа по намаляване на щетите за държавата и по Арбитражното дело, и за разплитане на сагата "Белене", и за търсене на вариант за намаляване и оспорване на присъдените по това дело лихви.

- В дневния ред за тази седмица не беше законопроектът ви с Мартин Димитров за сваляне на размера на лихвите при забава при плащания. Той също е свързан с казуса "Белене", защото според анализа ви може да доведе до сваляне на лихвите по плащанията по проекта, свързани с Арбитражното дело на "Атомстройекспорт". Можеше ли и този проект да бъде приет, ако парламентът работеше - имате ли подкрепа от ГЕРБ?

- Този законопроект можеше спокойно да влезе за разглеждане в зала още следващата седмица. Днес, въпреки решението за ваканция, правната комисия проведе заседание и законопроектът беше одобрен за първо четене, след като предложих да бъде обсъден.

Много добре знаем, че в момента лихвите по делото за "Белене" са от порядъка на 300 хил. лв. на ден, а с приемането на новите текстове може да намалеят с поне 60 000 лв. дневно. Отделно законопроектът засяга много хора, които са станали длъжници на доставчици на комунални услуги, мобилни оператори и т.н. и са задължени да плащат необосновано високи лихви. Проектът първоначално беше предложен заради тези хора, затова е важен и ще настояваме да бъде приет.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Какво "разследване за Белене"?

"Гражданските" деформатори, колеги на Трайчо по деформаторство, нарочно мътят водата, за да не се говори преди изборите за ролята на Трайча в сметката от милярд и двеста. Който иска разследване, да чете доклада на Теменуга П.ткова, там всичко си пише черно на бело. Изхарчени в брой (еврА): от Съсела/Р.Овч. - 300 мильона от Рапона/Трайча - 300 мильона от Рапона/Трайча назаем - 620 мильона. Наздраве, автентично десни.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Като глеам минусите и нежеланието за четене

едно е сигурно: никой не обича истината за АЕЦ-а, защото тя засяга всички до един. Докато пазите "вашите", все ще ви крадат ;)

"Реформатори" в подкрепа на партията - майка БСП!

Глупостите на този "реформатор" няма как да не ни разсмеят, ей Богу! Аз поне до днес не съм чувал националният парламент на страна по определен казус, разгледан от международен арбитражен съд, да може да ревизира неговите решения. Та ако ще десет комисии да си създаде другариадата, делото вече е приключено и България е осъдена да плаща. Видимо е, че цялата червено-синя мафия се опитва да използва пленарните заседания за гнусната си пропаганда. А всички тези брътвежи на другарина изглеждат абсурдни. Съдът се произнесе преди 4 месеца - на 16.06.2016 г. Къде дремаха тия другари, че не си внесоха предложението до сега, а решиха, че точно преди изборите трябва да го направят? Да напомним - преди ГЕРБ да обявят кандидатите си за президентството, същите тези "реформатори" и останалите комунисти обикаляха студията да обясняват как ГЕРБ обиждал избирателите, като не си казвал кандидатите, сега, когато кандидатите са известни и кампанията тече, другариадата се загрижи за парламентарната деятелност. Бе проста да са патресеш! :)
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ЧИ ТО ИМАШЕ ТАКВАЗ???

Пак ТЕТКАТА БЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА!! Някой да и ПРОЧЕТЕ НЕЙДЕ ДОКЛАДА? Забравихте ли как в последния ден на работата и АРТбакалавърчето ДЕЛЯНЧ фърча в залата с едно листче. Тичал по коридора в мазето на министерството си за здраве и са спънал в един кашон. Пък той са оказал ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА БЕЛЕНЕ..
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Вън савецките окупатори от

Вън савецките окупатори от татковината - СМЪРТ НА КОМУНИЗМА
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР

д-р Филипов ги гони демоните от главите на таквиз кат теб..Как ша умира нещо дет дори не се е родило?? Та да ти припомня: ВЕЧЕ НАД 26 години България е свободна. България е напълно свободна от своята индустрия, от своето селско стопанство, от своята наука, от своето образование, от своята култура, от своята енергетика, от своята държавност, от своя суверенитет, от своите граждани, от своето минало, настояще и бъдеще, от своята духовност, от своя дух. От своята същност. Ако не питаете гордост от този факт, значи сте тъпи и прости цървули, червени боклуци и прочее кретени.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.