Депутати от опозицията заговориха за свикане на извънредно заседание на парламента чрез събиране на 48 подписа. Това стана малко след като парламентът гласува едномесечна вакнция, която започва от днес и свършва на 4 ноември - два дни преди президентските избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията започва консултации за подобна инициатива.

"Управляващите трябва да отговарят на въпроси, важни за суверенитета на България", каза Нинова.

И като такива посочи постановлението на правителството за трайно настаняване на бежанци, както и предстоящото споразумение между ЕС и Канада.

"Причината за тези наши действия се казва Бойко Борисов. Не ни обвинявайте нас, че сме тук, за да защитаваме хората, които са ни изпратили и националния интрес на България. Данъчните закони са приети на подпис в МС. Това също се случва за пръв път в историята на България", каза още Нинова.

Според нея управляващите спират работата на парламента, защото ги е страх и се опитват да заглушат гласа на опозицията.

От ГЕРБ не останаха длъжни на социалистите. Депутатът Цвета Караянчева заяви, че днес от БСП на работа са дошли 18 човека. Според нея народните представители от левицата не трябва да използват служебния транспорт на парламента за предизборна кампания.

"Нека малко да си бръкнат в джожба. Това, което гледаме днес е вече втора седмица. Само да припомня ,че миналия четвъртък отново бешe провалена регистрацията и не се проведе заседание. Това ли очакват нашите избиратели. Всеки ден БСП да прави демонстрации в НС. Утре или вдругиден какво ще се случи? Може би някой ще се обеси на балкона", заяви Караянчева.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ оцени поведението на ГЕРБ като безотговорно, истерично и паническо. Според него управляващите са в ситуация на "политичекси нокдаун". Карадайъ смята, че ситуацията в страната прилича на обявено извънредно положение. Той обаче не даде ясен отговор дали ДПС ще подкрепи инициативата за свикване на извънредно заседание. Каза само, че такова заседание би трябвало да се свика само и единствено, за да се разпусне парламентът окончателно и да се насрочат предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че е обсъдил с някои депуттати от Реформаторския блок темата. От тези осбъджания станало ясно, че има готовност за подкрепа за извънредно заседание, ако в него като точки влязат създаването на временна комисия за АЕЦ "Белене" и промяната в Изборния кодекс, внесена от Кънев, с която отпада ограничението за не повече от 35 секции във всяка страна в чужбнина. Лидерът на ДСБ поясни обаче, че не може да говори от името на целия Реформаторски блок, тъй като това не е обсъдено от парламентарната група. Кънев припомни, че по Конституция премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също може да свика извънредно заседание на парламента. Той смята, че това е по-добрия вариант, защото свикване на извънредно заседание от страна на опозицията би могло да се провали ако управляващите не дойдат.