Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията настоява за оставката на премиера Бойко Борисов и цялото българско правителство, както и оттеглянето на Кристалина Георгиева от Европейската комисия. В кулоарите на парламента Нинова коментира вчерашното гласуване за генерален секретар на ООН. Според изнесени от нея официални резултати Ирина Бокова е втора, а Кристалина Георгиева 9-та.

"Цялата външна политика се прави извън България. Българското правителство не е суверенно. Гласуването за генерален секретар на ООН показва,че единственият български кандидат с шанс за избор беше Ирина Бокова. Последното току що излязло официално на страницата на ООН класиране показва, че тя е втора, а г-жа Кристалина Георгиева осма или девета", заяви Нинова.

Според нея с издигането на втора кандидатура Борисов и българското правителство умишлено са дискредитирали Бокова и са отнели възможността на България да има "свой представител на най-високия пост в ООН".

"Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения,че е имало разговор и уверения, че г-жа Георгиева има по-големи шансове, са лъжа", смята Нинова.

Според нея Бойко Борисов и българското правителство са продали националния интерес на България и за това носят политическа отговорност. 

Нинова каза още, че темата за вот на недоверие за външната политика става все по-актуална. Тя обаче заяви, че от проведените досега консултации останалите партии или са отказали да се включат, или са намерили повод да отложат вота във времето.

"Оттук-нататък тази тема е номер 1 за нас. И по това как другите парламентарни групи ще се отнесат към него, ще си проличи кой наистина е с Бойко Борисов, с това правителство и подкрепя такава външна политика, която не е суверенна и кой е алтернатива на такава политика", заяви Нинова.

Според нея, има достатъчно време вотът на недоверие към правителството да бъде внесен преди ваканцията на Народното събрание, свързана с президентските избори, при достатъчно воля. Нинова каза, че в БСП са склонни да помислят и за вот на недоверие за цялостна политика, каквото предложение дойде от страна на ДПС след консултациите между двете партии.