Руският депутат Пьотр Толстой, който каза, че вече са купили половин България, не се извинява за думите си, а "съжалява тези, които нямат чувство за хумор". Това каза самият той в директно включване за бТВ днес.

Разбира се, че това беше шега и много съжалявам, че отсъствието на чувство за хумор произведе толоква шум в дружеска България, каза депутатът от Путиновата партия "Единна Русия". Казах го на шега и не вложих зла умисъл.

Според него журналистката (от БНТ, б.р.) попитала защо руснаците купуват толкова много имоти в България, а той отговорил, че купуват не само у нас, а навсякъде. И тогава той казал, че половината вече е изкупена и ще изкупят и останалата половина.

И все пак ще се извини ли?

Вижте – всички, които са се обидили, ги съжалявам, че ги е напуснало чувството им за хумор. Струва ми се странно да се извинявам за шега, запъна се Пьотр Олегович. - Българите, които са се обидили, трябва да различават сериозното от несериозното, посъветва ни той.

А ако ние кажем, че ще купим Кавказ? - попита го водещият Светослав Иванов. 

Само с чувство за хумор може да се отнасяме към претенциите на ЕС към Украйна или други страни, които исторически представляват част от Русия, даде съвсем друг пример депутатът.

Толстой уточни, че е пра-правнук на големия писател Л. Н. Толстой, но не виждал това какво отношение има към случая. Затова водещият го попита: дали Русия вече е онази - на Лев Николаевич или е Русия на Владимир Путин.

Русия в продължение на повече от 10 века е страна на Владимир Велики, на Толстой, на Достоевски, на Чайковски, на Владимир Путин, който оглавява нашата страна днес. Не трябва да се дели Русия.

"Аз обичам България и Сърбия. Това са държавите, с които сме тясно свързани и смятам, че няма повод за подобна реакция. Още повече, че България преживява тежък период в своята история и се надявам това скоро да приключи", каза той. 

И продължи с нещо като обещание:

Но безусловно Русия винаги ще бъде до България, независимо кой е на власт.