Парламентът отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов относно подкрепата на правителството за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Искането бе представено от депутата Кристиян Вигенин. Той заяви, че за първи път в историята си България има кандидат за този пост, който се е утвърдил сред водещата група, от която ще бъде излъчен победителят.

"В същото време на този финален етап се развиха събития, които разкриха един отчаян опит за отстраняването на българския кандидат", каза Вигенин.

Според него това е една добре организирана капания за дискредитиране и саботаж, в която са участвали и българи.

"Искаме да чуем от министър-председателя какви мерки ще предприеме, за да докаже на външния свят, че България все още е суверенна държава? Под чие въздействие и с чие съгласие е направен опит да се подмени българската кандидатура? Какво свърши правителството, за да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова", обясни Вигенин.

Искането бе отхвърлено с 52 гласа "за", 71 "против" и 27 "въздържали се". През това време Борисов е с унгарския премиер Виктор Орбан в бургаско, а двамата ще инспектират оградните съоръжения по границата с Турция. Орбан е тук само дна дни преди важната евпорейска среща в Братислава.