Русия се приближава до тактическа победа в Северодонецк, украинските сили губят контрол над селища, пише днес британският в. "Телеграф", цитиран от БТА. Въпреки че загубите са очевидна стъпка назад за украинската страна, според експерти силите на Кремъл все още са изправени пред продължителни боеве за установяване на контрол над ключови градове.

Нанесените от Украйна удари по стратегически важния Змийски остров (на който се роди фразата "Руский военный корабль...") са унищожили ключови обекти за руските сили в Черно море, добавя изданието.

Тази сутрин мощни взривове отекнаха в югозападния град Николаев, написа в Телеграм кметът му Александър Сенкевич. Той обяви опасност от артилерийски обстрел, съобщиха украинските медии.

В Източна Украйна се очакват нови тежки боеве, докато напредването на силите на Москва заплашва Лисичанск, последния голям град в Луганска област, намиращ се под контрола на Киев, пише в. "Ню Йорк таймс".

 
Руски сили превзеха селищата Лоскутивка и Рай-Олександривка, намиращи се южно от украинските градове Лисичанск и Северодонецк, върху които се фокусира руската офанзива в региона, предаде Ройтерс, като цитира изявление на губернатора на Луганска област Серхий Хайдай.

Украинските сили продължават да защитават Северодонецк и разположените наблизо селища Золоте и Вовчойровка, добави той.

Руските сили, напредващи към Лисичанск, прилагат все по-силен натиск върху околния регион, включително Северодонецк, заяви британското министерство на отбраната.

"От 19 юни руски сили най-вероятно са напреднали над 5 км към южните подстъпи на донбаския град Лисичанск", уточни министерството в Туитър.

Борбата за двата града "навлиза в нещо като страховита кулминация", добави Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Русия цели да превърне градовете в Донбас в нов Мариупол, пише британският в. "Гардиън", като цитира вечерното изявление на украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна се нуждае от доставки на оръжия, за да постигне паритет на бойното поле, подчерта Зеленски, отправяйки нов призив за ускоряване на доставките на тежки оръжия.

В същото време европейските лидери се срещат днес, за да решат дали да предоставят на Украйна статут на страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва британското издание, като напомня, че Европейската комисия вече даде положителна препоръка миналия петък. Зеленски заяви, че е говорил с 11 от 27-те страни и ще се обади и на други днес. Той изрази увереност, че всички страни членки на ЕС ще подкрепят кандидатурата на Киев.