"Реал" (Мадрид) спечели титлата на Шампионската лига за 14-и път, правейки поредна поправка на собствения си недостижим рекорд. На финала пред около 80 хиляди зрители на "Стад дьо Франс" в Париж "белите" надвиха "Ливърпул" с 1:0.

Винисиус вкара попадението на поредния "мадридистки" триумф в 59-ата минута.

Големият мач започна с 37 минути закъснение заради огромни гафове на организаторите, довели до затруднено влизане на феновете на "Ливърпул", хиляди от които бяха извън арената малко преди 22 часа.

Двата отбора започнаха предпазливо, а първите голови положения се откриха пред "Ливърпул". Вратарят Тибо Куртоа, чиято роля в мача тепърва щеше да става все по-голяма, спаси удари на Мохамед Салах и Тиаго Алкантара.

В 20-ата минута Фабиньо подаде в наказателното поле за Садио Мане, който дриблира покрай трима и стреля, а топката бе отбита в дясната греда от плонжиралия Куртоа, който малко след това улови.

"Ливърпул" бе по-активен в атака през първото полувреме, по-често се играеше в половината на своя съперник, който по-трудно изнасяше топката, затруднен от пресата на "червените". 

"Реал" създаде първото си добро положение едва в 43-тата минута. След суматоха в наказателното поле Карим Бензема отбеляза гол, но флагът за засада бе вдигнат, тъй като вратарят бе пред него, а пред голлинията имаше само един бранител.

Положението бе гледано дълго време от ВАР и в крайна сметка главният съдия Клеман Тюрпен не призна гола за редовен. Ситуацията си остава спорна, тъй като топката стигна до френския национал от крака на Фабиньо. Според специалити е било счетено, че бразилецът е върнал кълбото неумишлено, така е потвърден офсайд.

И двата отбора започнаха много нахъсано след почивката. И донякъде противно на логиката, тъй като и тогава "Ливърпул" атакуваше повече и пропускаше повече, "Реал" откри.

Федерико Валверде овладя в половината на "червените", напредна по дясното крило и подаде за Винисиус Жуниор на далечната греда, а бразилецът вкара с лекота.

"Ливърпул" натисна след попадението и стигна до две положения за Салах. В първото египетският нападател стреля по диагонал и Тибо Куртоа плонжира за спасяването, а във втория случай голмайсторът стреля от много малък ъгъл и стражът отрази с крак. 

В края на мача "Ливърпул" атакуваше бясно, а "Реал" контраатакуваше. Голове можеха да паднат и в двете врати. Белгийският вратар на колоса имаше още една магическа намеса срещу Салах. А "лос меренгес" изтърваха няколко пъти да решат мача по-рано. 

В крайна сметка "Реал" изпраща сезон, в който стана и шампион на Испания. А Карло Анчелоти е единственият треньор с четири трофея в ШЛ - по два с "Милан" и "лос меренгес". И още два като играч с "росонерите". Само той - също така, е печелил титлата във всичките пет топ първенства на Европа.

"Ливърпул" остана с шест купи в шампионския турнир. Отборът можеше да спечели четири отличия този сезон, но остана с две - купите на ФА и Лигата в Англия. 

Какво се случи преди мача?

Финал на Шампионската лига не е забавян толкова дълго от 1985 г. насам, когато се случи трагедията на "Хейзел" - отново с участието на "Ливърпул". Причината този път бе изцяло в организаторите, които, поне според предварителна информация от английски медии, са затворили потстъпи до стадиона.

Използва е сълзотворен газ за фенове на "червените", които прескачаха огради, за да стегнат навреме. Пострадали няма, не и сериозно.

Отборите излизаха на разгрявка още веднъж, закъсня и специалната програма. Твърди се, че вина имат и запалянковците на "Ливърпул", които много късно са се насочили към "Стад дьо Франс".

В крайна сметка мачът започна в 22:37 ч.