Осем души ще се състезават за поста генерален директор на БНТ.

Срокът за подаване на кандидатурите изтече днес в 17 часа.

Членът на СЕМ Габриела Наплатанова написа във фейсбук:

„Кандидатите за генерален директор на БНТ, които подадоха документи са: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. 

До 23 юни ще е ясно кои от тях ще бъдат допуснати до изслушване. На 27 и 28 ще бъдат проведени изслушванията, а на 29 юни изборът. Мандатът на сегашния директор Кошлуков изтича на 5 юли.

"Доста работа ще има СЕМ", отбелязва Наплатанова.

Както Клуб Z писа, Камен Воденичаров се е отказал да кандидатства. Документите не е подал и друг спряган за поста – Асен Григоров.

Очаквано обаче бе бившият директор на новините в бТВ Петков участва в състезанието. До последно Кошлуков се колебаеше, но вчера потвърди намерение да поиска втори мандат. Петков и Кошлуков се очертават като основните опоненти. 

Останалите кандидати не са изненада, като повечето не се впускат за пръв път в битката за обществената медия.

Макар медийният регулатор да е този, който трябва да вземе решението на база проведения конкурс и това да няма общо с политическа подкрепа, пак по неписано правило именно това се случва.

Съставът на СЕМ бе наскоро опреснен. Така сега в него са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова (от квотата на президента - Румен Радев в случая). Парламентът пък прати Симона Велева (номинация на ПП) и Пролет Велкова (ДБ). Петият член на СЕМ е Галина Георгиева - пратена там от парламента в мандата на ГЕРБ-"Обединени патриоти". 

Решението кой да бъде генерален директор се взима с обикновено мнозинство. Или с поне 3 от 5-те гласа. 

Както Клуб Z писа, в момента е в ход работата по изменения в Закона за радиото и телевизията, като те предвиждат увеличаване на състава на регулатора с още двама членове. Така се предполагаше, че и "Има такъв народ" и БСП ще могат да номинират свои представители и коалицията да издигне обща кандидатура за мястото на Кошлуков. Но, по информация на Клуб Z, въпросните две квоти, описани в сегашния вариант на проекта, няма да са политически, а на неправителствения сектор.

Предвиждаше се проектът да "мине" през пленарна зала преди финализирането на процедурата по избора на генерален директор на обществената телевизия, за да избере 7-членният състав на СЕМ. Вероятно обаче времето за това няма да стигне. Така на практика, ако ще има "договорка" за новия генерален директор, то тя трябва да мине през "договорка" и с президента - заради неговите две представителки в регулатора.

Иначе, от управляващата коалиция и особено ИТН, отдавна са вдигнали мерника на Кошлуков, като водената от Тошко Йорданов, зам.-председател на партията, парламентарна комисия по култура и медии, дори изиска документите по назначаването на Кошлуков преди три години - заради спора около стажа му в партийната телевизия "Алфа". Целта - да се намери основание за предсрочното прекратяване на мандата му.