Партиите от управляващата коалиция не подкрепят проекта за български закон ала "Магнитски", като от "Има такъв народ" го определиха като "абсолютен фашизъм". Това бяха коментарите по темата в кулоарите на парламента. За фашизъм заговориха и от ДПС, само че според тях той е "пълзящ".

Става въпрос за митичния законопроект, появил се снощи, с който ще се правят черни списъци на физически и юридически лица, съмнителни за престъпност, като за целта се създава извънреден орган - под шапката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Към момента никой не се е припознал като автор.

"Демократична България" не може да подкрепи текстове като тези - каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

"Такъв законопроект няма. Подобни текстове не са били предмет на обсъждане в какъвто и да е било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този си вид.

Такава тема не съществува. Очевидно тези текстове имат противоречие, създават проблеми с Конституцията, с правата на човека. Такъв законопроект няма, няма и да има", каза Иванов.

Спорeд него проблемът е, че има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по "Магнитски". И посочи, че текстът, изтекъл вчера е "пас към медиите". Появил се именно заради тези притеснения.

"България се превръща в редовен клиент на този механизъм. Вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата. Докато в България няма правосъдие, на което всички имаме доверие, тя ще бъде отворена към това външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции. После се чудим как да ги уредим.

Изходът е, ако не искаме да се чудим как подобен тип санкции да ги уредим във вътрешноправното си пространство, да си оправим прокуратурата, да направим тази съдбена реформа. ГЕРБ и ДПС са наясно.

Има обективна необходимост, която е ясна - България да уреди по някакъв начин вътрешно- правните последици от "Магнитски". Обхватът е неясен. Ефектите на "Магнитски" съвсем прагматично и конкретно могат да засегнат най-различни интереси чрез проследяване на определени финансови транзакции", каза Иванов.

Той определи тези санкции като "извънредна интервенция от външна юрисдикция".

"Това винаги ще бъде свързано с голямо чудене как да го напраивм. Причината България да бъде обект на политически въздействия е, че ние не можем да си оправим правосъдието. Правосъдието трябва да е едно за всички", каза Иванов.

Той коментира и темата за отношенията ни с Република Северна Македония.

"Македония е въпрос на национален интерес да бъде член на ЕС, след като изпълни нашите очаквания. Те са свързани със защита на човешки права, базови критерии за допускане до процедура по приемане. Към днешна дата Скопие не ги изпълнява", заяви Иванов.

Според него обаче ако се намери вариант за гаранции, че тези критеири ще бъдат изпълнени и такива гаранции има в тристранните отношения между Скопие, Брюксел и София, това трябва да бъде внимателно обсъдено.

"Ако ЕК поеме гаранции, че нашите очаквания, легитимни, ще бъдат част от преговорната рамка, това ще повиши шанса. Това е формулирано от КСНС", каза Иванов.

И допълни, че става дума за промени в Конституцията на Република Северна Македония, с които българите да бъдат записани като държавотворен народ.

"Тези гаранции да станат чст от преговорната рамка. Не просто Скопие да ни каже - чакайте да цъфнат налъмите, а ЕК да задава този въпрос с цялата тежест на последиците. Това би било покачване на сериозността на нашите очаквания", каза Иванов.

По отношение на договора за приятелство със Скопие той заяви, че той е написан много общо и не е ясно какво точно означава той да бъде изпълнен.

"Трябва да сме прагматични, да търсим най-добрата ситуация за реализиране. Истеризирането, че всяко едно обсъждане е компромис, национално предателство - сами си връзваме ръцете", каза Иванов.

Според него юни е изключително кратък срок за евентулано вдигане на българското вето.

"Никой не говори за ниво обещания от ЕК. ЕК не е Дядо Коледа. Става дума за нормативно установени механизми за взимане на решения. Ние заедно с ЕК да можем да спираме процеса на преговори ако се установи неизпълнение. За момента сме само ние срещу Скопие. В този сценарий означава нашата позиция да бъде подкрепена от целия ЕС", обясни Иванов.

"Ако това е минало през мозъка на някой политик..."

Българският вариант на закона "Магнитски" не е обсъждан и не е съгласуван с "Има такъв народ" като коалиционен партньор. Това каза и Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия от "Има такъв народ".

Депутатът Станислав Балабанов (ИТН) допълни, че от това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният проект на законопроект е "абсолютен фашизъм".

"Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора", коментира  Балабанов.

Депутатът добави, че позицията на "Има такъв народ" ще е категорично ясна по този въпрос.

"Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в Министерски съвет и се надявам по никакъв начин то да не бъде приложимо, защото без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно", коментира депутатът.

В коалиционното споразумение няма предвиден специален закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, заявиха и от БСП в парламента.

Председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски категорично отрече такъв проект да е коментиран в коалиционен формат, нито вътре в самите партии от управлението.

"По този начин, по който беше представен вчера в някои медии, е абсолютно неприемлив, няма да бъде подкрепен от БСП, няма разумен човек в държавата, който да каже "да" на това, което беше публикувано", заяви политикът.  - "За нас това, което беше показано, е неприемливо и очакваме обсъждане в рамките на коалиционен съвет", добави председателят на депутатите от "БСП за България".

Такъв закон не е част от коалиционното споразумение, да видим каква е целта, идеите, разясни и Свиленски.

Поне три от четирите партии в управлението са притеснени от текста на българския вариант на закона "Магнитски", защото той има потенциал да се използва за разправа не само с политически неудобни противници, но и неудобни партньори. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев. Дончев коментира въпроса за даването на възможност за създаване на списъци по подобие на закона "Магнитски".

"Много представители на управляващите демонстрират уплах като коментират текста, аз не знам какво да кажа при условие, че поне три от четирите партии в управлението са притеснени от текста, защото той има потенциал да се използва за разправа не само с политически неудобни противници, но и неудобни партньори. 

Изчетохме въпросния законопроект – ясни са няколко неща – този текст никога няма да види бял свят по дълъг списък с причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена от Конституцията, втората е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум и подобен текст никога няма да бъде приет", заяви Дончев. 

Според депутата по-големият проблем е, че с този текст, ако утре някой обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, могат да му запорират цялото имущество.

"Този закон е писан от Асен Василев"

От ДПС определиха като "пълзящ фашизъм" проекта на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

"Проектът може би е намерен някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време и в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс се е получил един добър труд", коментира пред журналисти в Народното събрание Хамид Хамид (ДПС).

По думите му така управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, "които от няколко дни мрънкат в една или друга посока, говорят за програма за управление, за цели, за подкрепа на хората". Това е пълзящ фашизъм, надявам се да не са го писали заедно с демократа Христо Иванов, ще се получи доста смешно, подчерта Хамид.

"Този закон е писан от Асен Василев, доколкото разбрах цели да "оправи" своите коалиционни партньори, даже негови приближени казват, че е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова, ще видим", отговори на въпрос Хамид Хамид.

Търси се: авторът

Дали това е обещаваният български закон "Магнитски" - предстои да чуем мотивите на авторите. Ако те се припознаят. Факт обаче е, че още като служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов заговори за текстове, които да отговарят на американските санкции, каквито в момента няма в българското законодателство. В последствие, през февруари Асен Василев обяви от парламентарната трибуна, в спор с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че "в най-кратки срокове", т.нар. български закон "Магнитски" ще бъде предложен на вниманието на депутатите. Отчете, че по него е имало активна работа по време на първия служебен кабинет, забавена по време на втория. Спор между служебното правителство, в което Василев бе финансов министър и ДПС породи обявяването тогава на списък със свързани лица и фирми на санкционираните по "Магнитски" Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Именно, защото нямаше правно основание за български "санкции".

От Министерство на правосъдието обаче днес се разграничиха от изтеклите по медиите снощи текстове. "В Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.", посочиха оттам с прессъобщение.

Но уточняват:

"Към настоящия момент, работната група не е приключила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане.

Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред.

Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин."

Василев не се припозна

Малко по-късно през деня коментира и соченият за "автор" вицепремиер Василев. Той потвърди наличието на работна група към министерството, която правела проекта, но не се припозна. По думите му имало два или три аврианта на проектозакона, които от МП като работна група са предоставили на финансовото министерство.

"Ние сме предоставили технически бележки", заяви, без да навлиза в подробности какви.

Но на няколко пъти подчерта, че щяло да има съдебен контрол.

Имало обаче дупка в законодателството - след списъка "Магнитски". Но имало и много други санкционни списъци, не само този.