Нов извънреден орган ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, застава финансовият министър Асен Василев, съобщава БНР. 

Новият орган ще бъде конструиран чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата. 

Проектът, с който Клуб Z разполага, е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев. Тъкмо той ще оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Той ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

В самия проект обаче се предвиждат текстове, които препращат, макар и косвено, към американските санкции по "Магнитски". Така например е записано:

"По смисъла на този закон риск за икономическата и финансовата система на страната е налице, когато са наложени санкции спрямо лица от компетентните органи на друга държава."

Дали това е обещаваният български закон "Магнитски" - предстои да чуем мотивите на вносителите. Факт обаче е, че още като служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов заговори за текстове, които да отговарят на американските санкции, каквито в момента няма в българското законодателство. В последствие, през февруари Асен Василев обяви от парламентарната трибуна, в спор с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, че "в най-кратки срокове", т.нар. български закон "Магнитски" ще бъде предложен на вниманието на депутатите. Тогава вицепремиерът обяви, че "в най-кратки срокове" законопроектът за външните санкции ще бъде предложен. Отчете, че по него е имало активна работа по време на първия служебен кабинет, забавена по време на втория.

Спор между служебното правителство, в което Василев бе финансов министър и ДПС породи обявяването тогава на списък със свързани лица и фирми на санкционираните по "Магнитски" Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Именно, защото нямаше правно основание за български "санкции".

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че  използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС - гласи сега проектът.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията, и най-важно - отнемане на незаконно придобито имущество.

Т.е. замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става без да има постановена присъда.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

Както и че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Задължени субекти по този закон са държавните институции, публичните и общинските предприятия, БНБ и др. Въз основа на предложението на Съвета, Министерският съвет с мотивирано решение приема, допълва и изменя Националния списъка, предвижда още проектът. Решението на Министерския съвет се обнародва в "Държавен вестник" незабавно сред приемането му и се публикува на интернет страниците на Министерския съвет и на Министерството на финансите. Решението на Министерския съвет подлежи на предварително изпълнение.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори, посочва БНР.