Русия спира газовите доставки за Финландия от събота сутринта, съобщи финландската компания "Газум", цитирана от БНР. 

Днес компанията е получила писмо от "Газпром експорт", в което се казва, че доставките спират в събота в 4:00 часа сутринта местно време.

От финландската "Газум" посочват, че ще продължат да доставят газ на своите потребители от други източници през Балтийския конектор.

От ръководството на компанията заявяват, че Финландия внимателно се е готвела за този момент, така че да няма прекъсване на доставките на природен газ за потребителите през следващите месеци.

"Газпром" спира доставките до Финландия поради същата причина, заради която спря доставките и до България - отказ на Финландия да плаща в рубли за руското синьо гориво.

Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия, но газът представлява само около 5% от годишното енергийно потребление, отбелязва Ройтерс.

Словакия отвори сметка в "Газпромбанк"

Междувременно стана ясно и че словашката  газова компания SPP отворила сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От словашката компания SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава.

От "Газпром" отказаха коментар. Вчера руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиенти на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в "Газпромбанк".

SPP е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление.