Никой не може да извива ръцете на демократичния свят. Това заяви днес премиерът Кирил Петков на специална бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара у нас. На събитието присъства лично и заместник-държавният секретар на САЩ за Европа Карън Донфрид, както и посланик Херо Мустафа. 

Срещата, поне тази за пред медиите и гостите, премина в дипломатичен тон, а от страна и на България и на САЩ бе подчертано стратегическото партньорство между двете държави и желанието за задълбочаване на икономическите взаимноотношения. 

Макар такива събития да преминават по принцип протоколно, от днес може да бъде извадена новина - Карън Донфрид потвърди, че доставки на втечнен природен газ от САЩ за България са осигурени. Уточнението е важно, заради големия брой спекулации от политически опоненти на правителството, че танкери е вероятно въобще да не са договорени. 

Напълно очаквано, официалните речи се въртяха около енергийната сигурност и войната на Русия в Украйна. Кирил Петков отказа да чете предварително написаната си реч.

"Ние сме част от една общност – на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия", заяви премиерът. "Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена, ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО."

Той изрично подчерта и своята благодарност към САЩ за подкрепата, която Вашингтон оказа на България след спирането на руския газ и за пореден път обясни, че страната ни е изпълнявала коректно договора си с "Газпром", но "спирането беше решено като политически инструмент".

"Коридорите Юг-Север станаха много по-важни сега, отколкото някога са били в миналото. Да можем да имаме LNG терминали в Гърция и в Турция, да се свързва това с нашата газопреносна система, да отива до всички наши съседки, да имаме път, който да се изгради от пристанищата на Александруполис, да минава през България и да отива чак до Констанца, да имаме влакова връзка, петролопроводи – това са много важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в най-близко бъдеще", заяви още Петков. 

От своя страна Карън Донфрид обяви, че скорошната визита на Петков в САЩ и нейното идване тук сега са знак за това колко важни са икономическите отношения между двете страни. Тя разказа, че представители на Американската камара са й припомнили как Кирил Петков вече е говорил пред щатския бизнес, но през 2019 година в ролята си на бизнесмен и гражданин. Зам.-държавният секретар обясни, че знае, че бизнесът на Петков е свързан с киселото мляко и здравословното хранене и че продуктът му се продава много добре в САЩ, където фирмата му също работи. 

"Разбирам, че ако го ядете всеки ден ще доживеете до 100 години. Е, аз не съм сигурена, че искам да живея до 100 години, но вярвам, че тази история е един прекрасен пример за съчетаването на българско и американско ноу хау", заяви тя. 

Донфрид заяви и че САЩ са протегнали ръка на България точно "когато Русия затръшна вратите си". 

Тя обяви и трите приоритета на своя екип в евроатлантическите отношения:

  • съживяване на европейските партньорства. Според нея ситуацията в Украйна е била тест за тях и те са издържали.
  • укрепване на върховенството на правото в Европа и Евразия. 
  • дълбоки търговски отношения, преки чуждестранни отношения и енергийно сътрудничество. 

"Нека гарантираме, че никой повече няма да бъде изнудван", обърна се към залата зам.-секретарката.

Малко преди Донфрид, думата взе и американската посланичка у нас - Херо Мустафа. Тя говори в типичния си непитичен за дипломат весел и лежерен тон, като подчерта, че това е поредната визита на щатски представител, която цели да "укрепи допълнително нашите отношения".

"Тази визита показва важността, която нашата администрация отдава на България и на региона".