ЕС трябва да започне незабавни преговори със Северна Македония и Албания и ще оказва натиск това да се случи, увери върховният представител за външната политика Жозеп Борел в края на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

„Искам да заявя ясно личния ми ангажимент като върховен представител,  че трябва да започнем преговори с тях. И се надявам, повече от всичко на света желая това да се случи по време на френското председателство, което, между другото, наближава своя край. Всички виждаме, че това закъснение е нетърпимо. Не можем да кажем на Албания и Северна Македония, които изпълняват всички условия за членство, да седят и да се свързват помежду си, ако не им дадем ясна перспектива“, каза дипломат номер 1 на Европа.

Според него ситуацията около преговорите с двете страни в момента нанася щети не само на тях, но и на ЕС. Това струва и на Съюза, и на региона твърде скъпо по отношение на доверието и политическата перспектива.

Това е и подарък за Русия, изтъкна Борел. Тази ситуация позволява на Москва да продължава да навлиза в тази зона.

Въпросът за спора между България и Северна Македония, в резултат на който страната ни налага вето за започването на преговорите, е бил обсъден днес на Съвета.

„Това трябва да бъде преодоляно. Това е желанието на Съвета, за да бъде избегната кризата, която би могла да дойде, ако преди края на френското председателство въпросът не бъде разрешен. Поставям времево ограничение. Ако не се случи при френското председателство, трябва да призная, че ще има сериозна криза в нашите отношения със страните от Западните Балкани“, отговори Борел на журналистически въпрос.

И обеща, че ЕС ще даде най-доброто от себе си и ще продължи да оказва целия възможен натиск, за да стигнат двете страни до стпоразумение.

Има натиск, но не променяме позицията

„Натиск има и сега той продължава, но позицията на България е ясна. Очакваме Северна Македония сда изпълнява Договора (за приятелство с България – б.р.) и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията си“, каза пред български журналисти българскакта външна министърка Теодора Генчовска, която участва в Съвета.

„Целият процес от самото начало е базиран на собствени заслуги на Северна Македония и по никакъв начин не се обвързва с дати“, отговори министърката на въпрос на Клуб Z.

Помолихмве я да коментира изказването на брюкселски дипломати от миналата седмица, според което Жозеп Борел предпочита междуправителствената конференция със Северна Македония и Албания да започне преди срещата на върха на Съюза на 23-24 юни.

Генчовска е имала пореден разговор със скопския си колега Буяр Османи. Външните министри от Западните Балкани също са на Съвета в Брюксел.

„Винаги му казвам, че очакваме от Скопие конкретни действия. Той ми отговаря, че обмислят някакви конкретни предложения. Предполаггам, че те ще бъдат формализирани и към външното министерство“, каза българската министърка.

Тя бе категорична, че е задължително да се спазва и Договорът, и да се запишат българите в конституцията. Само едното не е достатъчно.

Посещението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей в София на 21 май не е свързано с натиска върху България, каза Генчовска в отговор на въпрос. От наша страна обаче вероятно ще му обяснят позицията на страната ни, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка.

„Официалната позиция е една. Няма как България да има две външни политики“, подчерта Генчовска.

Иначе България е съгласна преговорите с Албания да започнат, тъй като няма никакви забележки към тази страна.

Връзките с Путин - несъвместими с европейското бъдеще

Албания, Северна Македония и Черна гора изцяло изпълняват решенията във външната политика и политиката за сигурност на ЕС, , добави Жозеп Борел. И затова според него тези три държави са може би повече изложени на заплахи от Русия:

„Да застанеш на наша страна в защитата на международното право може да има своята цена. И в действитерлност Русия смята Албания и Северна Македония за неприятелски държави.“

Същевременно той похвари Сърбия за това, че е гласувала в ООН против Русия заради агресията в Украйна. Но поиска още усилия от Белград.

„Ние приветстваме и оценяваме стратегическите и смели избори на тези партньори, които провеждат изцяло нашата външна политика и прилагат санкциите – не всички, но много от тях.  Тези, които още не са го направили – Сърбия е сред тях – трябва колкото се може по-бързо да го направят“, каза ръководителят на европейската дипломация.

Той се изказа категорично против неутралитета във войната на Русия срещу Украйна:

„За мен, а и за много мои колеги, е напълно ясно, че поддържането на тесни връзки с режима на Владимир путин вече не е съвместимо с изграждането на общо бъдеще с ЕС. Двете неща едновременно са несъвместими. Да бъдеш неутрален днес по отношение на войната с Украйна е фалшива концепция. Една страна нахлу в друга. И слагането им на едни везни не позволява да се направи разлика между нападателя и нападнатия. И това не е възможно. Не можете да извърнете поглед.“

Борел призна, че може да има проблеми, финансови и икономически затруднения, че съществуват връзки и обществено мнение. Но има отчетливо несъвместими неща.