Руските войски обстреляха с ракети от стратегически бомбардировачи Одеска област и с артилерия - Северодонецк в Луганска област, съобщават днес украинските медии. 

При обстрела на Одеска област има ранени, а при обстрела на Северодонецк са загинали мъж и жена. Общо от руският обстрел в Донецка област са загинали шестима и са ранени 12 души, предаде сайтът НВ.

Рано сутринта днес сирени за въздушна тревога прозвучаха в Николаев. По-късно градската управа, цитирана от агенция Укринформ, съобщи, че вследствие  на обстрела са повредени газопровод с ниско налягане, мебелен магазин и е изгорял автомобил.

В Сумска област украинските граничари са осуетили опит за проникване на руска диверсионно-разузнавателна група под огнево  прикритие от минохвъргачки, гранатомети и картечници.

В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха удари по селищата Чернобаевка и Авдеевка и принудиха руските войски да отстъпят, се казва в днешната сводка на украинския Генерален щаб.

Териториалната отбрана на Харкивска област си върна временно окупираната от руските сили територия и излезе на държавната граница между Украйна и Русия, съобщи украинското Министерство на отбраната в профила си във Фейсбук.

Видео показва бойци от 227 батальон на 127 бригада на териториалната отбрана с оръжия в ръце до граничен знак.

Асошиейтед прес нарича епизода "малък, но символичен напредък".

Сайтът "Гордон" припомня, че в началото на април украинските сили изгониха нашествениците от Северна Украйна и сега боевете се водят в Донбас и в южната част на североизточната Харкивска област. 

На 5 май украинският главнокомандващ Валери Залужни съобщи, че ВСУ са преминали в контранастъпление по Харкивското и изюмското направление. Последното попада също в Харкивска област. За това време украинската армия освободи ред населени места в региона. 

Шефът на Харкивската областна военна администрация Олег Синегубов отбеляза, че благодарение на успешните действия на ВСУ руските сили значително са съкратили обстрела на Харкив, втория по големина град в Украйна, но както преди продължават да атакуват селища в областта. 

За изминалото денонощие украинската противовъздушна отбрана е свалила 11 цели на противника, съобщава команднването на зенитните войски на страната в профила си във Фейсбук.

По-конкретно са свалени две крилати ракети, три дрона "Орлан-10" и вертолет Ка-52. Поразени са също вертолет Ми-28 и четири други безпилотни апарата "Орлан-10". 

Според украинския генерален щаб общите загуби на руснаците в жива сила от началото на войната са над 27 хиляди души. Няма независимо потвърждение на тези данни.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че е руските войски са свалили три украински бойни самолета и 10 дрона, включително два безпилотни реактивни разузнавателни летателни апарата Ту-143 "Рейс", съветско производство, и е прехванало 18 реактивни снаряда от система за залпов огън "Смерч" край села на Донецка и Луганска област, където се водят най-активните бойни действия в момента.