Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството изглежда най-накрая узря за идеята, която бизнесът подкрепя от месеци - подпомагане за сметките за електричество без горен таван. От прессъобщение, изпратено преди малко до медиите, става ясно, че властта ще дава помощите за 80% от изразходван над 200 лв. ток от бизнеса. 

Освен това кабинетът ще компенсира увеличението на сметките за газ през май на 100%, което означава просто замразяване - ефективно - на цената и нейното увеличение от близо 15%. 

След изпращането на съобщението правителство, синдикати и работодатели дадоха обща пресконференция, на която обявиха, че са постигнали пълно разбирателство и бизнесът изглежда излезе от срещата - доволен. 

Ето какво пише в прессъобщението: 

Правителството предлага следните мерки: 

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България. 

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи. 

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Малко по-късно на пресконференция стана ясно, че от обявените от кабинета мерки има една промяна. Тя е свързана с компенасациите за електроенергия и очевидно работодателите са успели да спазарят по-ниска основа - 200 лв. вместо 225 лв. Тоест всичко над 200 лв. ще бъде компенсирано от държавата. Освен това компенсацията, за сметка на намалената основа, ще бъде на 80%, а не на 100%. 

В 12 ч. предстои пресконференция на работодателите, в която да се разбере дали ще продължат идеята си за протести в сряда. 

Освен това премиерът Кирил Петков обяви, че е постигната договорка за изработване на законодателна промяна, която да гарантира дългосрочен механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на енергията. 

 

Ключови думи

Коментари

путлер капут

правителството се съгласи да се надупи! пУтков най-дебилния премиер на България!

путлер капут

Досега само Ловно-рибарското дружество и СБА не са се сетили да изнудват пУтков и той да не е клекнал! Малоумник, мерзавец, подлец, боклук!

путлер капут

мухльо!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.