Нуждите на Швеция в сферата на сигурността ще са най-добре гарантирани от членството в НАТО, зави днес министър-председателката на страната Магдалена Андершон, цитирана от Ройтерс

"Най-доброто за сигурността на Швеция и шведския народ е да се присъединим към НАТО. Смятаме, че Швеция се нуждае от официалните гаранции за сигурност, които идват с членството в НАТО", заяви Андершон на пресконференция, след като по-рано партията й се отказа от продължилата си с десетилетия съпротива на присъединяването към Алианса и подкрепи кандидатстване във военния блок след нахлуването на Русия в Украйна.

Ако Швеция е единствената страна в Балтийския район, която не е в НАТО, ще бъдем в много уязвима позиция, отбеляза тя и допълни, че страната ще бъде уязвима по време на процедурата по приемането й. Същевременно Андершон подчерта, че членството в Алианса не бива да пречи на ролята на Швеция в насърчаването на ядреното разоръжаване.

Министър-председателката каза, че утре ще поиска от парламента широка подкрепа за кандидатурата за членство в НАТО.

"Утре ще осигуря широка парламентарна подкрепа в Риксдага за кандидатура на Швеция за членство и след това ще бъдем готови да вземем правителствено решение", заяви на пресконференцията Андершон.

В парламента вече има огромна подкрепа за кандидатура на Швеция за членство. Нейната съседка и близък съюзник Финландия обяви днес, че ще подаде молба за членство.

"Надяваме се да синхронизираме възможно най-добре кандидатстването ни за членство в НАТО с Финландия", каза Андершон.

БТА