Великобритания обяви нов пакет санкции срещу Русия, които са насочени към лица от близкия кръг на руския президент Владимир Путин, като предполагаемата му любовница Алина Кабаева, Ана Зацеплина - бабата на Кабаева, Людмила Очеретная - бившата съпруга на държавния глава.

Санкционирани са и преки роднини на президента - Игор Путин (първи братовчед на президента и директор на пристанището Печенга), Роман Путин (първи братовчед), Михаил Путин (роднина на президента и член на борда на "Газпром"), Михаил Шеломонов (братовчед и акционер в приближената до Кремъл "Банка Россия").

"Ние разкриваме и се прицелваме в сенчестата мрежа, която поддържа луксозния начин на живот на Путин и затягаме менгемето около неговия вътрешен кръг. Ще продължим да налагаме санкции на всички, които помагат и подкрепят агресията на Путин, докато Украйна не надделее", обяви външната министърка Лиз Тръс.

Путин също така рутинно поставя своите доверени лица и верни поддръжници на стратегически позиции в държавата, разширявайки личното си влияние във всички краища на руската икономика, съобщават от "Даунинг стрийт". Затова санкционирани са още:

- Александър Плехов, близък приятел на Путин. Той се е облагодетелствал чрез отношенията си с Путин, а компанията му Vital Development Corporation се е възползвала от значителен държавна подкрепа, посочва бритнаското правителство.

- Михаил Клишин, изпълнителен директор в "Банка Россия" и член на Съвета на директорите на СОГАЗ.

- Владимир Колбин, син на приятеля от детството на Путин и предполагаем бизнес партньор, Петър Колбин. Владимир се е възползвал близките връзки с Кремъл като генерален директор на Gelendzhik Seaport LLC.

- Юрий Шамалов, син на Николай Шамалов (санкциониран от Обединеното кралство през 2014 г.) и брат на бившия зет на Путин, Кирил (санкциониран от Обединеното кралство на 24 февруари 2022 г.). Юрий е представител на новия елит от деца на най-близките съратници на Путин и бързо се издига до президент на Gazfond и член на Съвета на директорите на Gazprombank.

- Виктор Хмарин е руски адвокат и бизнесмен, който е приятел и роднина по брачна линия на Путин. Хмарин е собственик на редица предприятия, включително LLC NefteProduktServis, което оперира в руския енергиен сектор.