"Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в Европейския съюз за въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол, износът ще намалее значително. Според оценки на руски експерти, включително от министерството на финансите, добивът тази година ще намалее със 17 процента. Според мен може даже още повече да падне". 

Това каза в интервю за БНР руският енергиен експерт и специалист по нефтените пазари Михаил Крутихин.

Според него Европейският съюз може да се откаже изцяло от руския газ не по-рано от 2025 г. 

На въпрос колко ще струва на европейските данъкоплатци отказът от руския газ, Крутихин отговори:

„В момента има достатъчно втечнен газ на световния пазар. Няма голям дефицит, но има конкуренция между Пасифика - Азия и Атлантика, където Европа е основният потребител. За да се привлече втечнен газ от Азия в Европа, трябва да се плаща по-висока цена. През април цената в азиатския регион беше около 29 долара за 1 милион британски топлинни единици. А в Европа, за да се пребори конкуренцията - 32 долара. Т.е., европейците са принудени да плащат повече, за да вземат газ от азиатците. Мисля, че това ще продължава.“

Според него макар тези решения често да са критикувани, в някои страни като Германия вече са се подготвили да спрат производството в някои важни отрасли като черна металугия, химическа промишленост, производство на строителни материали, където се използва много газ. Съответно това ще доведе до спад на производството и ще се наложи да се правят жертви.

„От друга страна, какво ще стане, ако Европа не се откаже от руския газ? От 2005 година Европа многократно се убеждаваше, че газовите доставки са политически инструмент на Русия. Налага се да направиш сериозни жертви, за да се освободиш от зависимостта от политическия си противник“, каза експертът.

Попитан какво ще означава загубата на европейския пазар за Русия, Крутихин отговори:

„Прогнозите са лоши. Русия добива в момента 524 милиона тона петрол годишно. В резултат на санкциите тя може да загуби до 100 милиона. Това са 2 милиона барела на денонощие. Много голям удар по Русия! Руските икономисти изчислиха колко може да загуби федералният бюджет. Продажбите на газ също ще намалеят. Ако съберем загубите от петрола и от газа, тогава федералният бюджет може да загуби 25 процента от приходите си. Това е катастрофа!“

Според него заявките на Владимир Путин, че петролните и газовите доставки ще се пренасочат на юг и изток, не са сериозни.

„Къде на юг? В Персийския залив? Да се конкурираме със Саудитска Арабия и с нейните приятели в Залива? Индия вече обяви, че е съгласна да купува руски петрол за не повече от 70 долара за барел. В момента цената е 108 долара. Миналата година в Китай бяха доставени 83 милиона тона петрол. Всички възможни маршрути бяха използвани. Това са петролопроводът от Източен Сибир до Тихия океан с разклонението към Китай, тихоокеанските пристанища и 10 милиона тона през територията на Казахстан. Няма възможност за пренасочване на допълнителни количества от Европа към Китай“, бе категоричен експертът.

Помолен да коментира кой е губещият от разрива между Русия и Европа Крутихин коментира:

„Губи Русия, защото Путин разрушава със страшна сила не само украинската, но и руската икономика. За известен период от време Европа също губи, но мисля, че тя ще спечели в дългосрочна перспектива. Може да бъде ускорен преходът към зелена енергия и към алтернативни източници. Откриват се добри перспективи за енергийната ефективност. В дългосрочна перспектива печелят развитите страни с развити и конкурентоспособни икономики. Мисля, че американската икономика, която си има свои проблеми, също в края на краищата може да спечели.“