Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви днес началото на конкурса за генерален директор на БНТ, като откри процедурата по избора.

Решението бе взето с 4 гласа "за" и 1 глас "въздържал се" на Розита Еленова.

Според Еленова е можело да се изчака 24 или 72 часа до избирането на представителите на парламента.

Документи на кандидатите ще се приемат от 27 май. До 15 юни ще се обявят допуснатите до процедура кандидати, а до 23 юни - допуснатите до изслушване. Изслушванията ще се проведат на 27 и 28 юни, а гласуването за избора на нов генерален директор - на 29 юни.

За да бъде избран, кандидатът трябва да събере поне 3 от общо петте гласа на съвета.

Мандатът на настоящия генерален директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли.

Обявяването на конкурса дойде на фона на непопълнен състав на СЕМ. В идните дни предстои обновяване на по-голямата част от регулатора - в него ще влязат трима нови съветници на мястото на Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Двама от тях днес бяха избрани от парламента, а третият ще бъде назначен с указ на президента.

Парламентът трябваше да избере двама души, а издигнати бяха трима - Тодор Беленски ("Възраждане"), Пролет Велкова ("Демократична България") и Симона Велева ("Продължаваме промяната").

Пролет Велкова бе избрана с 99 гласа "за",  30 "против" и 52 "въздържали се". След гласуването Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че е гласувал против.

"Демократична България" пробутаха кандидат с дългата ръка на ДПС. Пролет Велкова е типичен представител на кенсъл култруата - когато нещо не им харесва го забраняват и са склонни да налагат наказания. Без да броим моралното творчество по темата колко страдат педофилите, а не че жертвите всъщност са децата.

Дългата ръка на ДПС погали по рамото "Демократична България". Ще се нагледате на забранителен режим дали ще е Петър Волгин, дали ще е някой друг", обясни Йорданов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се изказа в същия дух:

"Чух с ушите си как кандидатката, която беше одобрена, обясняваше как към педофилите трябва да се подходжа с разбиране, те също са жертви. Следващият може да бъде защитник на канибалите, да твърди, че любителите на кръосмешението също са жертви".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че това са "клеветящи твърдения за уважаван журналист".

"Г-жа Велкова е чувствителна на тема дали трябва да им стандарти. Има такива които смятат, че всички стандарти трябва да бъдат разрушени. Все пак стандарти някакви трябва да има.

Твърденията за това какво се е чуло не отговарят на истината. Не си позволихме да атакуваме вашият кандидат за БНБ по този начин г-н Йорданов. Води се културна война. Аз лично се гордея с чоека, когото избрахме", каза Иванов.

Йорданов му отговори, че има право на мнение и не е съгласен в СЕМ да отиде човек, който се смята на морален авторитет и може да налага санкции.

"Вашият кандидат е лош избор. Бих подкрепил чисто коалиционно ваш кандидат", каза Йорданов.

Симона Велева също бе избрана със 121 гласа "за", 11 "против" и 1 "въздържал се".

"Благодаря на всички за подкрепата на нашите кандидати".

Така преседателят на ДПС Мустафа Карадайъ иронично отговори на Йорданов по повод твърденията му за дългата ръка на ДПС.

Очаква се и решението на президента Румен Радев, който трябва да назначи един член. Така съветът ще бъде обновен с трима души, което не е известно как и дали би променило гласуването на правилата.

От досегашния състав остават единствено току-що избраната за председател Соня Момчилова (назначение на Румен Радев) и Галина Георгиева, която стана известна с оскъдния си опит в медиите и с дипломата си по аграрна икономика.