Руската банка „Газпромбанк“ е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май, съобщи „Шпигел“. Става дума за плащания на германската фирма „Gazprom Marketing & Trading“ – бивша дъщерна фирма на концерна, но оперираща вече самостоятелно.  Министерството на икономиката потвърди новината.

В прессъобщение на германското министерство на икономиката се казва:

„Върнати са плащания на британска дъщерна фирма на „Газпром Германия“, като посочената причина са „неясноти в плащането“. Става дума за съвсем малко количество газ, което представлява само 0,2% от руския внос за Европа. Фирмата може да набави този газ чрез покупки на пазара. Плащанията са по договор в евро.“

Отхвърлянето на тези плащания са следващата стъпка в конфликта с доставките на руски газ за Европа. Преди дни Русия спря доставките за газ на България и Полша по същата причина. Европейската комисия нарече това изнудване и призова всички страни-членки да се придържат към санкциите. Според агенция „Блумберг“ досега само пет малки фирми са отворили сметки в „Газпромбанк“, но нито един от големите купувачи на газ от Русия в Европа не е направил тази стъпка. 

Като реакция на действията на Русия генералният секретар на германския Християнсоциален съюз Щефан Майер поиска правителството да обмисли национализиране на газови фирми. Тези, които не изпълняват договорите си, трябва да бъдат поставени под държавен контрол, посочи той.

Вчера Полша настоя страни, които не спазват санкциите срещу Русия и купуват газ в рубли, също да бъдат санкционирани.