"Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”.

Това каза тази сутрин правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

Тя коментира бурните сигнали откъм Гешев - че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър окачестви това като опит да се измести фокусът на дискусията.

Както и Клуб Z писа, на 12 април предстои Пленумът на ВСС по същество да обсъди (останалите) сигнали, които правосъдният министър внесе по отношение работата на главния прокурор. Това стана, след като един от тях - за "Жоси", бе напълно отхвърлен от обсъждане още на заседанието за допустимостта. А други три (за осъждането на България от Баневи, за Елена Йончева и отношението към БХК) уж ще се обсъждат, но без същинските действия, които са отпреди мандата на Гешев като главен прокурор.

Дали те ще доведат до предсрочното прекратяване правомощията на Иван Гешев, Йорданова коментира, че не е оптимист.

Според нея е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния като министър на правосъдието.

Тя коментира и поредицата от съобщения на МВР - първо за 25 преписки за "знакови" престъпни групи от предишната власт, а после за още 116 проверки с висок обществен интерес, които потъват в прокуратурата. На въпрос на водещта дали потъват в "кръглата папка" (т.е. - в коша), тя отговори, че още по-страшно е, че голяма част от сигналите в прокуратурата се държат „на трупчета”.

„Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост”, подчерта тя.

Йорданова коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура за евентуални престъпления от ръководството на МВР при арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„Разбирам опитите на ГЕРБ да попречи на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера й, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно”, каза още министърът на правосъдието.

Тя коментира и казуса „Жоси”. „Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина”, подчерта Йорданова.

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон.

Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.